Welkom bij Kasteelwijnen

Mijn winkelwagen

You have no items in your shopping cart.

Frankrijk - Bergerac

Frankrijk - Bergerac

 

Bergerac 

De streek Bergerac ligt ten oosten van Bordeaux. Bergerac behoort niet tot het departement Gironde, maar is een onderdeel van het departement Dordogne.

Bergerac is dus geen district van Bordeaux. Het gebied is een voortzetting van het landschap van de Bordeaux waar landerijen en wijnstokken kenmerkend zijn. Naast de wijn staat deze regio ook bekend om zijn producten als truffels en ganzenlever, en om het goede leven.

In de directe omgeving van de stad Bergerac vindt de wijnproductie plaats.Mooi gelegen op de linker- en rechteroever van de Dordogne liggen op de hellingen de wijngaarden.

Onder invloed van de Atlantische Oceaan is het klimaat gematigd met warme zomers en kunnen de druiven in het najaar goed rijpen.

De wijnstokken groeien op grondsoorten variërend van zanderig grind tot kwartshoudende klei en kalkhoudende klei.

De verschillen in samenstelling van de bodem draagt er toe bij dat er een grote verscheidenheid aan druivenrassen is en de wijnen die ervan worden gemaakt.

In en rond Bergerac worden alle gangbare wijnen gemaakt: wit, rood en rosé.
Merlot is voor de rode wijnen het belangrijkste druivenras. Daarnaast worden ook rode wijnen gemaakt van cabernet sauvignon, carbernet franc en malbec.

Voor de witte wijnen worden druivenrassen gebruikt als sauvignon blanc, sémillon, muscadelle en ugni blanc.

 

De wijnen uit Bergerac

De appellationwetgeving dateert uit het jaar 1936 en is van toepassing voor rode en witte wijnen en voor rosé.

Van hoger gelegen wijngaarden komen wijnen met de Appellation Contrôlée Côtes de Bergerac, volle rode wijnen en witte zachte zoete wijnen. Wijnen van Appellation Contrôlée Pécharmant staat voor volle en krachtige wijnen die lang kunnen rijpen. Appellation Contrôlée Monbazillac is uitsluitend bestemd voor zoete witte wijnen.

Een aantal wijnstreken worden hieronder kort beschreven.

Côtes de Duras
Dit wijngebied die zijn naam ontleent aan de plaats Duras, ligt niet ver van de Bordeaux. De zomer en de herfst zijn hier erg warm. Hier worden met name witte wijnen geproduceert van de druivenrassen sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Ook worden er rode wijnen geproduceert van cabernet sauvignon, carbenet franc, merlot en malbec. 

AOC Pécharmant
In het district Pécharmant wordt alleen de rode wijn gemaakt. Vanwege de grindbodems is de Cabernet Sauvignon veel aangeplant. Deze druif gedijt goed op grind. De wijnen hebben daardoor meer structuur en zijn beter geschikt voor flesrijping dan de meeste Bergerac-wijnen.

AOC Monbazillac
Monbazillac is een tamelijk groot wijndistrict en ligt op een brede heuvelrug op de zuidelijke oever van de Dordogne. Hier gedijt de botrytis cinerea goed, een ideaal klimaat voor de productie van witte liquoreuze wijnen. Een goede Monbazillac lijkt op Sauternes, een zware zoete wijn uit de Bordeaux.

 

Wijnmap Bergerac
(Klik
hier voor grotere afbeelding) 

Bron: Wine Follow

 

Bergerac Chateau de Tiregand

 

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering.

 
Kastelen / landhuizen
 
La Chartreuse du Bignac Bergerac  La Romantique Bergerac  Manoir du Bois Mignon Bergerac
 
Domaine Maison Dod Bergerac
 
Per Plaats
 
Wijnvakantie Bergerac  Wijnvakantie Saint Laurent des Vignes  Wijnvakantie Sainte Foy la Grande
 
Wijnvakantie Monbazillac