Sicilië

Sicilië wijnleverancier van Italië

Sicilië is de grootste wijnleverancier van Italië met een oppervlakte van 200.000 hectare aan wijnbouw. Ooit was het bergachtige Sicilië de ‘brug’ tussen de oude beschaving in Klein-Azië (Turkije) en Griekenland met het nog onontwikkelde Europa. De Romeinen schreven al over de druivenrassen, wijnsoorten en vinificatie-methoden op het eiland. De wijnbouw kwam via Sicilië naar de rest van Europa en heeft zich van daaruit over de hele wereld verspreid. 

Vulkaan Etna
De vulkaan Etna is zeer belangrijk voor Sicilië. De lavagronden op de hellingen zijn vruchtbaar en in principe geschikt voor wijnbouw, hoewel  juist weer bij uitbarstingen een eind maken aan het werk van vele jaren.

De lange kuststrook heeft een warm en droog  klimaat. Veel wijngaarden moeten geïrrigeerd worden. In de centraal gelegen berggebieden heerst een iets vochtiger klimaat. De druiven aan de kuststrook lijden onder de hoge temperaturen en een gebrek aan water. Hierdoor hebben de druiven gemiddeld een hoog suikergehalte en een lage zuurgraad.

Sicilië Wine Map
Bron: Italian Wine Centra

Moderne wijnen
In Sicilië zijn veel grote en moderne wijn-bedrijven actief. Dat is geen wonder, omdat men er grote hoeveelheden produceert. Deze bedrijven maken frisse en eigentijdse wijnen.

De vinificatie van deze moderne wijnen vereist kostbare apparatuur, die alleen grote wijnbedrijven zich kunnen veroorloven. Ook de wijnboeren werken modern. De Australische methode om druiven ’s nachts te oogsten is ook hier doorgedrongen. Hierdoor wordt oxidatie en gisting tegengegaan.

Marsala
De basis van de DOC Marsala is een volledig droge wijn. De meeste Marsala is wit en wordt gemaakt van de witte druivenrassen Grillo en Catarratto, die op droge kalkrijke grindgrond groeien.De wijnen zijn goudgeel of amberkleurig. Die heten daarom ook wel oro of ambra. Er is ook rode Marsala, die rubino wordt genoemd. Hiervoor gebruikt men de druiven Perricone, Nero d’Avola en Nerello.

Moscato di Siracusa en Moscato di Noto
Direct rond de stad Siracusa liggen de DOC’s Moscato di Siracusa en Moscato di Noto. De wijnen van deze DOC’s zijn van de Moscato bianco gemaakt.

Hoewel deze druiven al door de zon gestoofd zijn, laat de wijnboer ze ook na de oogst in de zon drogen. De gisting vindt plaats op kleine fusten, die op de oude amfora’s lijken. Na een korte rijping is het resultaat een goudkleurige wijn met een hoog natuurlijk alcohol% van 16,5 procent. Het type naturale van de Moscato di Noto lijkt op Siracusa, maar heeft een veel lager alcohol%. 

Cerasuolo di Vittoria
Een van de bekendste rode wijnen van Sicilië is de traditionele DOCG Cerasuolo di Vittoria. Een andere naam voor deze DOCG is Frappato di Vittoria, omdat hij van Frappato- en Calabresedruiven is gemaakt. Deze stevige wijn heeft een kersenrode kleur en duidelijke, rijpe smaaktonen.

Faro
Op de uiterste punt van het eiland rond de stad Messina ligt de DOC Faro. Deze wijn is gemaakt van zes druivenrassen, waarvan Nerello de belangrijkste is. De Faro is een zeer robijnrode wijn met een opvallend lang blijvende geur.

Etna
De lava van de Etna is enkele jaren na de uitbarsting zeer vruchtbaar. De hellingen en de voet van de vulkaan zijn rijk bebouwd met citrusplantages en druivenstokken.

De DOC Etna produceert rode, rosé en witte wijnen. Voor de rode wijnen en voor de rosé gebruikt de producent vrijwel alleen Nerello. Voor de witte wijnen gebruiken ze vooral het inheemse ras Carricante, en vullen die aan met Catarratto.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen


Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.