CASTELLO DEL TREBBIO - TOSCANE - ITALIË

Website: www.castellodeltrebbio.it
E-mail:   info@castellodeltrebbio.eu

Plaats:  50065 Pontassieve
Adres:  Via Santa Brigida 9
Land:   Italië

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Wijnproeven
  • Grote tuin
  • Gedeeld zwembad
  • Verwarming tegen meerprijs
  • Airconditioning
  • Wifi
  • Gratis parkeren

Midden in de heuvels van de Chianti Rufina in Toscane ligt op nog geen 25 kilometer van Florence in een rustige en schilderachtige omgeving Castello del Trebbio, een indrukwekkend kasteel uit de 12e eeuw met een roemruchte historie. Bij aankomst op het 350 hectare grote landgoed wordt u van harte welkom geheten door gastheer Alberto die u tijdens een rondleiding alles over de geschiedenis van het kasteel kan vertellen.

U overnacht in een van de authentieke landhuizen terwijl u uitkijkt over de heuvels met olijfbomen, wijngaarden en bossen. De origineel Toscaanse huizen zijn mooi traditioneel gerestaureerd met modern comfort. Het kasteel zelf wordt nog bewoond door de eigenaren familie Baj Macario. Uiteraard biedt Castello del Trebbio u de gelegenheid om de eigen wijn en olijfolie te komen proeven. Ook het volgen van kooklessen behoort tot de mogelijkheden.

Kasteelinformatie

Temidden van bossen en tegen een bergkam ligt Castello del Trebbio schitterend gelegen op de top van de San Brigida heuvels. Rondom het kasteel ziet u de eigen wijngaarden en olijfboomgaarden. Een kasteel met een rijk en rumoerig verleden. 

Zo werd de vierkante toren al opgetrokken in de 9e eeuw als uitkijkpost in de Florentijnse Republiek. De toren en de muren zijn gebouwd op Romeinse restanten van een fort dat op een kruispunt lag van de route voor de legioenen van Consul Falminio (187 B.C.), een weg die weer lag op de Etruskische pelgrimsroute naar Rome. Trebbio komt van het Latijnse trivium ofwel 'drie wegen'.

In de 12e eeuw  kwam het kasteel in handen van de familie Pazzi. Het kasteel werd gebruik als zomerverblijf om te jagen, zowel met honden als met haviken. Ook nu nog leeft er veel wild in de omringende bossen. Na een jarenlange strijd tussen adelijke families om de macht over Toscane is het kasteel in de 15e eeuw eigendom van de  beroemde Medici familie geworden.  

De familie Baj Macario heeft uiteindelijk Castello del Trebbio in 1968 gekocht en tot op de dag van vandaag bewonen zij het kasteel. Wel hebben de huidige eigenaren het kasteel open gesteld voor bezoekers. Er worden tal van activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen, wijnproeverijen, kook- en schilderlessen. Het kasteel ligt in een natuurgebied met heuvels en bossen waardoor de omgeving bij uitstek geschikt is voor sportieve activiteiten als wandelen of mountainbiken.

Op de naastgelegen boerderij 'Panicale' produceren de eigenaren hun eigen wijnen en olie. In het kasteel is een kleine winkel met proeflokaal waar u de wijnen en oliën van Castello del Trebbio uitgebreid kunt proeven. Uiteraard mag een rondleiding door de oude wijnkelders, met de eiken vaten en antieke olijfoliekruiken, niet op uw programma ontbreken.

Ook een bezoek aan het restaurant 'La Sosta del Gusto' kunnen wij u van harte aanbevelen. Onder leiding van Chefkok Claudio worden heerlijke pasta- en vleesgerichten van locale streekproducten gemaakt.

Overnachten / kamers

Castello del Trebbio beschikt niet over hotelkamers maar wel over mooi gelegen authentieke Toscaanse landhuizen waar appartementen in zijn gemaakt. Op slechts 200 meter rijden of een paar minuten lopen van Castello del Trebbio, hoog op de heuvel heeft u een prachtig uitzicht op de wijngaarden, olijfbomen en het kasteel.

De appartementen zijn traditioneel en smaakvol ingericht met een leefkeuken, comfortabele slaapkamers, mooie plavuizen en balken. Ze hebben een eigen terras en tuin en u kunt gebruik maken van het zwembad.

Wijninformatie

Castello del Trebbio heeft meer dan 54 hectare aan wijngaarden, erg mooi gelegen in Chianti Colli Fiorentini en Chianti Rufina. Per jaar produceert het domein ongeveer 300.000 flessen. 

Voor het produceren van de wijn maakt Castello del Trebbio gebruikt van traditionele Toscaanse druiven als de Sangiovese en Canaiolo. Direct na de oogst worden de druiven geperst om zo de frisheid van de wijn te bewaren. De ronde fruitige smaak van de wijn wordt behouden door de wijn 4-6 maanden op te slaan in stalen tanks. Ongeveer 1/3 van de wijn die hier wordt geproduceerd, bestaat uit de Super Tuscan, een mix van 50% sangiovese, 35% merlot en 15% syrah.

De Chianti Rufina is een rode wijn die uitsluitend wordt geproduceerd in delen van de gemeentes Dicomano, Londa, Rufina, Pelago en Pontassieve, ten oosten van Florence. Deze wijn wordt geproduceerd uit 70-100% Sangiovese druiven waarbij de wijnmaker zelf bepaald welke rode druiven (zoals Canaiolo Nero, Colorino, Cabernet Sauvignon of Merlot) en welke witte druiven (zoals Malvasia Bianca en Trebbiano Toscana) worden toevoegd. Wanneer aan de voorwaarden van 2 jaar lagering op fust en 6 maanden rijping in de fles is voldaan, wordt het predicaat "Riserva" aan de wijn toegevoegd.

Naast wijngaarden bezit het domein 10.000 olijfbomen waarvan heerlijke extra virgin olijfolie wordt gemaakt. Ook verbouwt de familie sinds 2001 saffraankrokussen waar het kruid saffraan vandaan komt. 

Een selectie van de wijnen van Castello del Trebbin 

Handige reis- en wijntips

Restaurant 'La Sosta del Gusto' 
Naast de mogelijkheid om de wijnen te proeven kunt u op het domein uit eten gaan bij restaurant 'La Sosta del Gusto'. Op de kaart staan heerlijke pasta- en vleesgerechten, gemaakt van verse producten uit de streek. 

Voor de vleesliefhebber raden wij u aan om de 'Bistecca alla Fiorentina' te bestellen. De beroemde 'Bistecca alla Fiorentina' wordt gemaakt van Val di Chiana-runderen, de statige witte runderen die je vooral in de omgeving van Florence ziet grazen. Het vlees wordt gegrild en opgediend met een eenvoudige salade.

En mocht u dan nog trek hebben, de desserts kunnen wij u zeker aanraden. Uiteraard kunnen de eigenaren u uitgebreid adviseren over de wijnen die het beste passen bij de verschillende gerechten.

Kijk hier voor een foto impressie van het restaurant.

Wijnroute Chianto Classico
De Chiantigiana (SR 222) is een van de mooiste autoroutes van Italië die dwars door het hart van de Chianti Classico wijnstreek loopt. De weg slingert over de Toscaanse heuvels met uitgestrekte wijngaarden die de uitstekende Chianti Classico DOCG produceren.

De maand september is een mooie tijd om Toscane te bezoeken, tijdens of kort voor de druivenpluk, om de wijnstokken diep te zien doorbuigen onder de last van zware trossen rijpende Sangiovese druiven. Vanuit Castello del Trebbio kunt u prachtige tochtjes maken om deze wijnroute te verkennen. Kijk hier voor meer informatie over de wijnstreek Chianti.

Dagtripjes Florence en Sienna 
Florence, de hoofdstad van Toscane, ligt op nog geen 25 kilometer afstand van Castello del Trebbio. De charme van Ponte Vecchio met al de winkeltjes vol goud, het Uffizi, de 'Dom' met zijn unieke deuren van de doopkapel.  En voor het bezoeken van het grootste aantal kunstschatten uit de renaissance tijd zult u meerdere dagen moeten uittrekken.

De wereldberoemde middeleeuwse stad Sienna ligt op circa een uur rijden afstand van Castello del Trebbio. De stad staat bekend om haar keuken, kunst, musea en natuurlijk om haar wereldberoemde Palio.