MARCHESI ALFIERI - PIEMONTE - ITALIË

Website: www.marchesialfieri.it
E-mail:   info@marchesialfieri.it

Plaats:   14010 San Martino Alfieri
Adres:   Piazza Alfieri, 28 
Land:     Italië

Faciliteiten

  • Wijnkelder
  • Wijnproeverij
  • Wijnwinkel
  • Tuin/park
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • Gratis WIFI
  • Gratis parkeren

Het indrukwekkende Marchesi Alfieri landgoed ligt op het hoogste punt van het dorp San Martino Alfieri, tussen Asti dat zo’n 20 km ten noorden ligt en Alba, ongeveer 20 km ten zuiden. Deze prachtige plek is een mooie uitvalsbasis om de wijnstreek te bezoeken, te genieten van de kasteelsfeer, en om de mooie wijnen uit de kelders van Marchesi Alfieri te ontdekken.

Het landgoed wordt beheerd door Mario Olivero (oenoloog) en door Emanuela, Antonella en Giovanna, de 3 dochters van markies Casimiro San Martino di San Germano. Het wijndomein bestaat uit 25 hectare aan wijngaarden, het schitterende wijnkasteel en een wijnhuis rondom een binnenplaats. De accommodatie bevindt zich in 2 aparte sfeervolle en recentelijk gerenoveerde gebouwen die naast het kasteel liggen: Locanda met 2 suites en Margherita, ideaal voor kleine groepen.

Kasteelinformatie

In 1696 werd begonnen met de bouw van de residentie op het landgoed. Het ontwerp, van de Italiaanse architect Bertola, is in Piemontese barokke stijl met elegante lijnen. Het kasteel ligt midden in een groot park met eeuwenoude bomen. Voor uitbreiding van het park is in 1820, onder leiding van architect Melano, een deel van het dorp verplaatst.

Het park is ingericht naar romantische Engelse stijl, gangbaar in die tijd. Het is mogelijk de prachtige ceders, beuken, linden, monumentale eiken en de laan met iepen te bewonderen.

Overnachten / kamers

De accommodatie van het landgoed bevindt zich in 2 historische gebouwen: Locanda en Margherita. Het gebouw Locanda is gelegen aan de ruime binnenplaats van het carrévormige wijnhuis dat naast het kasteel ligt. De wijnkelders en de ruimtes voor de wijnproductie liggen eveneens rondom deze binnenplaats. In het midden van de binnenplaats staat een prachtige oude lindeboom.

In Locanda zijn 2 suites ingericht, uitkijkend op de binnenplaats. De deelbare suites hebben ieder 2 slaapkamers met eigen badkamer, een zitkamer met open haard en kitchenette. De kamers zijn ingericht met antiek meubilair, oude eiken vloeren en gedecoreerd in ton-sur-ton groen/grijs tinten. In de suites heeft u de beschikking over internet. Gasten kunnen gebruik maken van verschillende (half overdekte) zitjes in de kasteeltuin.

Het gebouw Margherita ligt onder aan het kasteel aan de rand van het park. U loopt via een graspad direct van uw accommodatie de tuin in. Het is een voormalige boerderij met een adembenemend uitzicht over de heuvels en de dorpen. De boerderij is met oog voor detail gerenoveerd.

In Margherita bevinden zich 4 slaapkamers met eigen badkamer, een salon met veranda en een eigen besloten tuin. Het huis is ingericht met antiek en heeft enkele open haarden. Aangrenzend is een orangerie waar in de winter de opgepotte sinaasappel- en citroenbomen staan. In het huis heeft u de beschikking over internet. Margherita is ideaal voor kleine (familie- of vrienden)groepen.

Wijninformatie

Mario Olivero is als oenoloog samen met zijn team verantwoordelijk voor de wijnproductie van het 25 hectare grote wijndomein. Het landgoed produceert jaarlijks zo’n 100.000 flessen wijn. De meerderheid hiervan vormt de zeer gewaardeerde Barbera d’Asti.

In de 14e eeuw was in het gebied al sprake van druiventeelt. De mooiste druiven groeien op de zuidelijk gelegen hellingen (‘Sori’) die licht aflopen naar de rivier Tanaro. Een aantal Sori zijn begroeid met wijnstokken van meer dan 60 jaar oud.

De beste druiven aan de wijnstokken worden met de hand geselecteerd en in aparte kistjes van de wijngaard naar het kasteel vervoerd. Op de ruime binnenplaats van het kasteel vindt vervolgens de selectie plaats van de mooiste druiven uit deze kistjes. Iedere wijngaard komt op deze manier aan de beurt. Zo komen alleen de druiven van de hoogste kwaliteit in aanmerking voor de wijnproductie van Marchesi Alfieri.

Eind augustus start de oogst van de vroeg rijpe Pinot Nero. Vanaf midden september tot midden oktober vindt de oogst plaats van de Barbera en Grignolino druiven.

De wijnkelders onder het kasteel zijn aangelegd tussen 1696 en 1703. De bakstenen plafonds van de kelders zijn halfrond, typisch voor Piemonte. De kelders worden perfect gecontroleerd op constante vochtigheid en temperatuur. In vaten van Frans eiken heeft de wijn in alle rust de tijd om te rijpen. 

Het is een waar genoegen deze statige kelders te bezoeken en daarna de diverse wijnen te proeven in het wijnproeflokaal gelegen aan de binnenplaats. Vergeet dan vooral niet de 200 jaar oude wijnstok te bewonderen die naast het wijnproeflokaal zijn ranken uitwaaiert.  

Tijdens ons bezoek hebben wij de wijnen van Alfieri uitgebreid geproefd en we kunnen u deze wijnen van harte aanbevelen.

Bron: filmmateriaal Nobel Wijnkoperij

Een selectie van de wijnen van Marchesi Alfieri

Handige reis- en wijntips

Streek Alto Monferrato met Canelli
Breng een bezoek aan de prachtige streek Alto Monferrato, rijk aan wijngaarden met de Moscato druiven en prachtige dorpen. Het stadje Canelli ligt beschut onderaan de heuvels.

U kunt in Canelli de Slow Food keuken proeven in het eenvoudige, eerlijke restaurantje Osteria Scacciapensieri (Via G.B. Giuliani 10/14) van de enthousiaste eigenaar Flavio Ponchione.

Steden Asti en Albi
Asti is de stad van de barberadruiven die overal rondom de heuvels sieren. Het centrum van de stad, uit de Romeinse tijd, is prachtig bewaard gebleven. Hoogtepunt is de bijna duizend jaar oude bakstenen kathedraal Duomo.

In september vindt het wijnfestival D’ouja D’or plaats wat zeker een bezoek waard is. Ook wordt in september de Palio gehouden; dit is samen met de Palio van Siena de belangrijkste historische paardenrace van Italië.

Abdij Vezzolano
Bezoek de nog geheel intacte middeleeuwse abdij van Vezzolano in Albugnano, de belangrijkste Romaanse abdij van Piemonte gelegen in het dal midden in het groen. U vindt hier onder meer een omsloten kloostertuin en prachtige fresco’s uit de 13e en 15e eeuw.