CASTELLO DI VERDUNO - PIEMONTE - ITALIË

Website: castellodiverduno.com
E-mail:   info@castellodiverduno.com

Plaats:   12060 Verduno
Adres:   Via Umberto I
Land:     Italië

Faciliteiten

  • Wijnkelder en proeverij
  • Tuin
  • Kluisje
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • Gratis WIFI
  • Gratis parkeren

In de regio Langhe tussen Alba en Barolo ligt bovenop een heuvel het stadje Verduno met op de top het wijnkasteel Castello di Verduno. Het is een kasteel met ontzettend veel historie.

De eerste gebouwen verrezen in 1500. In 1838 werd dit kasteel eigendom van Koning Carlo Alberto van Savoy die de beschikking kreeg over de wijngaarden rondom. In 1909 kwam het kasteel in bezit van de huidige familie Burlotto.

Kasteelinformatie

De familie Burlotto heeft de traditie van de wijnproductie voortgezet en verbouwde in 1953 een deel van het kasteel tot hotel. Vandaag de dag zwaaien de vier dochters Burlotto de scepter over de wijnkelder, het hotel en het restaurant. 

Aan de achterkant van het kasteel kunt u genieten van de grote tuin met oude bomen en grasvelden met uitzicht op de weide omtrek. Het kasteel heeft een eigen restaurant waar uiteraard de wijnen van de eigen wijngaarden worden geschonken, onder andere de Barolo en Barbaresco.  

Overnachten / kamers

Alle kamers hebben een fantastisch uitzicht over het heuvellandschap en de besneeuwde Alpentoppen in de verte. De kamers zijn stuk voor stuk ingericht met antieke stukken die de kasteelsfeer compleet maken.

De vloertegels zijn nog de originele terracotta tegels, gelegd in ruitpatroon. Voor de ramen zijn binnenluiken aangebracht. Sommige plafonds zijn prachtig beschilderd en aan de wanden vind u gedecoreerde spiegels en tapisserieën.

Wijninformatie

Castello di Verduno heeft een breed scala aan Barolo en Barbaresco wijnen. Ook produceert men Grappa. De vinificatie is traditioneel, met fermentatie in open kuipen en een lange rijping in grote eiken vaten.

Franco Bianco is samen met zijn vrouw Gabriella Burlotto verantwoordelijk voor het gehele proces. De jonge wijnmaker Mario Andrion is aangetrokken om nieuwe kennis toe te voegen aan de zorgvuldig bewaarde locale technieken.

U kunt in de wijnwinkel alle wijnen uitgebreid proeven en kopen. U krijgt daarbij zeer professionele en plezierige uitleg van Marcello Bianco. 

In de wijnwinkel zijn ook boeken te koop over de streek. Uiteraard is het mogelijk de eeuwenoude kelders met de eiken vaten te bezichtigen.

Een selectie van de wijnen van Castello di Verduno 

Handige reis- en wijntips

Kookcursussen
Verdiep u in de gastronomie van Piemonte en ga zelf aan de slag in de keukens van Castello di Verduno.

In de ochtenden van 9.30 – 12.00 uur kunt u samen met de kok op informele wijze de huisspecialiteiten leren maken. Iedere les komen 3 authentieke Piemontese gerechten aan bod.

Wandelen in de wijngaarden
De eigenaren van het Castello di Verduno hebben tal van suggesties voor wandelingen door het omliggende landschap. U loopt op oude paden tussen de wijngaarden waar u de nebbiolo druiven voor de Barolo wijnen ziet groeien.

Enoteca Regionale del Barolo
Midden in het stadje Barolo op de Piazza Falletti ligt het regionale wijncentrum van de Barolowijnen ‘Enoteca Regionale del Barolo’. Hier kunt u op uw gemak kennis maken met de vele befaamde Barolo wijnen.(www.enotecadelbarolo.it)