PODERI LUIGI EINAUDI - PIEMONTE - ITALIË

Website: www.poderieinaudi.com
E-mail:   info@relaiseinaudi.com

Plaats:   12063 Dogliani
Adres:   Borgata Gombe 31 
Land:     Italië

Faciliteiten

  • Wijnkelder
  • Wijnproeverij
  • Wijnwinkel
  • Zwembad
  • Tuin
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • (gratis) WIFI
  • gratis parkeren

Bij Poderi Einaudi draait alles om wijn. Het landschap wordt gedomineerd door glooiende hellingen en wijngaarden die de beroemdste wijnen ter wereld produceren. De kamers van het historische landhuis zijn klassiek ingericht met modern comfort en hebben stuk voor stuk een geweldig uitzicht op de Italiaanse Alpen.

Het landhuis grenst aan de wijnkelders van Einaudi. Hier krijgt u een uitgebreide rondleiding door de ondergrondse kelders en kunnen veeleisende wijnliefhebbers hun slag slaan. De wijnen die u kunt proeven komen allemaal uit de eigen wijngaarden van Poderi Luigi Einaudi. Dolcetto en Barolo zijn bekende wijnen die hier geproduceerd worden.


Kasteelinformatie

Schitterend gelegen op een 300 meter hoge heuvel met een spectaculair panoramisch uitzicht over de wijngaarden van de Langhe is deze locatie een bezoek meer dan waard. Het landhuis grenst aan de wijnkelders die diep in de heuvel onder de grond liggen.

Het oude landhuis is volledig gerestaureerd en maakt onderdeel uit van van de wijngaarden van de familie Einaudi. In het verleden was dit de zomerresidentie van Luigi Einaudi, de eerste president van Italië. Luigi Einaudi kwam hier om tot rust te komen en te genieten van het uitzicht. 

Het oude landhuis is volledig gerestaureerd en maakt onderdeel uit van van de wijngaarden van de familie Einaudi. In het verleden was dit de zomerresidentie van Luigi Einaudi, de eerste president van Italië.

Luigi Einaudi kwam hier om tot rust te komen en te genieten van het uitzicht. 

Overnachten / kamers

Het landgoed is verdeeld in 2 locaties waaronder het gastenverblijf. Het gastenverblijf herbergt zeven smaakvolle 2-persoons kamers en twee suites. De 2-persoonkamers zijn circa 55 m²  groot, ingericht met originele antieke meubels en allemaal met eigen badkamers. 

Als gast kunt u gebruik maken van een sfeervolle gemeenschappelijke ruimte waar u in luie banken aangenaam kunt verpozen. De ontbijtruimte met balkenplafond en grote ramen is eveneens op deze locatie. Op het landgoed is een prachtig zwembad aangelegd met luxe ligstoelen en grasvelden rondom.

Wijninformatie

De boerderijen van Luigi Einaudi behoren tot de oudste wijnmakerijen in de streek Doglianese. In 1897 kocht de toen 23-jarige Luigi Einaudi de boerderij  San Giacomo met 15 hectare land. Toen hij in 1961 overleed stonden 7 boerderijen met eigen wijngaarden op zijn naam, waaronder Costa Grimaldi bij het stadje Barolo.

Na zijn overlijden werden de bezittingen verdeeld onder zijn kinderen. Het totale landgoed telt op dit moment 145 hectare waarvan de mooiste 45 hectare de bestemming van wijngaard hebben. Op de overige gronden staan onder meer hazelnootbomen. 

Vanaf 1990 is het één van Luigi’s kleinkinderen, Paola Einaudi, die de leiding heeft over het Piemontese wijnbedrijf. Zij investeerde in de aanschaf van de allermodernste wijntechnieken en liet een ondergrondse wijnproductiekelder bouwen. In samenwerking met haar man Giorgio Ruffo maakt Einaudi hele mooie wijnen voor de ware liefhebber.

Elke wijnboerderij is zelf verantwoordelijk voor het beheer van de wijngaarden. De vinificatie van de wijn vindt plaats in de ondergrondse kelder om zo een constante temperatuur en vochtigheid te waarborgen. De wijnen worden gemaakt in roestvrij stalen tanks waarna de rijping van de wijn plaatsvindt in verschillende soorten vaten van Frans eiken. Jaarlijks produceert het wijnhuis tussen de 160.000 en 180.000 flessen.

Een selectie van de wijnen van Poderi Luigi Einaudi 

Handige reis- en wijntips

Wijnproeverij Poderi Luigi Einaudi
Wilt u meer weten over de geschiedenis van dit wijndomein en de uitgestrekte wijngaarden? 

Poderi Einaudi organiseert regelmatig rondleidingen met een ervaren gids die u alles kan vertellen over het land, de cultuur, de wijngaarden en natuurlijk  de wijnen. Met name het bezoek aan de wijnkelders verscholen onder het landgoed is zeer indrukwekkend.

Uiteraard wordt de rondleiding afgesloten met een wijnproeverij en kunt u geheel vrijblijvend uw eigen favoriete wijnen uitkiezen.

Enoteca Regionale del Barolo en Alba
Midden in het stadje Barolo op de Piazza Falletti ligt het regionale wijncentrum van de Barolowijnen ‘Enoteca Regionale del Barolo’. Hier kunt u op uw gemak kennis maken met de vele befaamde Barolo wijnen.

Bezoek de prachtige stad Alba, de hoofdstad van de truffels, wijn en Piemotese keuken. In het oude centrum vindt u de Middeleeuwse kathedraal (12e eeuw) gelegen aan het mooie plein Palazzo Comunale.

Agenzia di Pollenzo – Slowfood beweging
Breng een bezoek aan het indrukwekkend grote kasteel Agenzia di Pollenzo in Bra, UNESCO werelderfgoed. Dit grote complex herbergt onder meer de Nationale wijnbank met alle wijnen van Italië (www.bancadelvino.it). 

De wijnbank heeft als doel het historisch geheugen te zijn van de Italiaanse wijn. Ook vindt u in het complex de Universiteit van de Gastronomische wetenschappen (www.unisg.it).