CASTELLO DI NOVELLO - PIEMONTE - ITALIË

Website: www.castellonovello.it
E-mail: info@castellodinovello.com

Plaats:  12060 Novello CN
Adres:  Piazza G. Marconi 4
Land:   Italië

Faciliteiten

  • Wijnkelder
  • Wijnproeverij
  • Tuin
  • Kluisje
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • Gratis WIFI
  • Gratis parkeren

Het neogotische 19e eeuwse kasteel Castello di Novello torent uit boven het kleine stadje Novello, midden in de Langhe streek op nog geen 5 km van Barolo en 20 km van Alba.

Het uitzicht vanaf dit hooggelegen kasteel is fenomenaal. Rondom ziet u het heuvellandschap met wijngaarden, hazelnootbomen met hier en daar een dorp. In de verte ziet u 180 graden rondom de besneeuwde Alpentoppen. Het kasteel biedt rust en ruimte, en als u wilt kunt u zo vanuit het kasteel het stadje inlopen.

Kasteelinformatie

De fundamenten van Castello di Novello behoren tot een middeleeuws landhuis (13e eeuw) uit de tijd van Markies Del Carretto. Het kasteel is in 1880 zorgvuldig gerestaureerd door de architect Schellino van Dogliani tot het huidige hotel dat 4 suites en 4 kamers heeft

Het hotelgedeelte wordt gerund door Giusi Vietti, haar broer is verantwoordelijk voor het restaurant en de wijnkelders. U kunt, op afspraak, dineren in een van de historische eetzalen van het hotel en kennis maken met de Piemontese keuken.

Het kasteel heeft in haar kelders een indrukwekkende collectie wijnen uit de streek die u kunt proeven en kopen. Giusi Vietti spreekt Engels, weet veel van de streek en is altijd enthousiast om u ideeën aan de hand doen over de streek. Ze kan u suggesties geven over restaurants in de buurt, wijnproeverijen, de stadjes Barolo, Alba, Bra. In het kasteel zijn diverse (wandel)kaarten te koop. 

Overnachten / kamers

De suites en kamers zijn net als het gehele kasteel in 19e eeuwse stijl. De 2 persoonskamers zijn eenvoudiger van opzet en aankleding dan de suites.

Zowel de kamers als de suites hebben direct toegang tot het ruime dak- en zonneterras vanwaar u de hele omgeving kunt overzien.

De suites del Baldacchino, Rosa, Maria en Gialla zijn ruim en bestaan ieder uit een hal, 2 aparte slaapkamers en een badkamer. Ze zijn ingericht met origineel meubilair en hebben beschilderde (cassette)plafonds, geweven stoffen en tapijten, en prachtige spiegels. De suites bieden plaats aan maximaal 4 personen.

Wijninformatie

Het kasteel heeft in haar kelders een indrukwekkende collectie wijnen uit de streek die u kunt kopen. Hier kunt u kennis maken met Le Coste, een Barolo geproduceerd door familie Grimaldi. Of de unieke Sotto Castello di Novello, gemaakt met druiven geteeld op diverse percelen die zijn opgekocht door Ferruccio Grimaldi.

Daarnaast kunt u bij Castello di Novello kennis maken met verschillende Barbera's of met Dolcetto d'Alba. Allemaal wijnen die u hier ter plekke kunt uitproberen tijdens een lunch of diner. Helaas kunnen wij u geen wijnen van Castello di Novello aanbieden maar we vonden ons bezoek zo’n unieke ervaring dat wij dit kasteel daarom ook van harte willen aanbevelen. 

Handige reis- en wijntips

Wijnmuseum in kasteel van Barolo
In het plaatje Barolo, bekend om zijn beroemde wijnen, ligt het recent geopende wijnmuseum WiMu (www.wimubarolo.it). Het moderne museum is gesitueerd in het prachtige oude kasteel van Barolo dat robuust over de huizen en de omgeving uitkijkt.

De interactieve en zeer aantrekkelijke opstelling in het museum is ontworpen door Francois Confino, ook bekend van het filmmuseum in Turijn. Het is tevens mogelijk, eventueel onder begeleiding van een expert, wijnen te proeven.

Agenzia di Pollenzo – Slowfood beweging
Breng een bezoek aan het indrukwekkend grote kasteel Agenzia di Pollenzo in Bra, UNESCO werelderfgoed. Dit grote complex herbergt onder meer de Nationale Wijnbank met alle wijnen van Italië (www.bancadelvino.it).

De wijnbank heeft als doel het historisch geheugen te zijn van de Italiaanse wijn. Ook vindt u in het complex de Universiteit van de Gastronomische Wetenschappen (www.unisg.it).

Alba
Bezoek de prachtige stad Alba, de hoofdstad van de truffels, wijn en Piemotese keuken. In het oude centrum vindt u de Middeleeuwse kathedraal (12e eeuw) gelegen aan het mooie plein Palazzo Comunale