CHATEAU DE MELIN - BOURGOGNE - FRANKRIJK

Website: www.chateaudemelin.com
E-mail:   info@chateaudemelin.com

Plaats:   21190 Auxey-Duresses
Adres:   Ham. de Melin 

Land:    Frankrijk

Faciliteiten

  • Wijnkelder
  • Wijnproeverij
  • Wijnwinkel
  • Tuin/park
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • Gratis WIFI
  • Gratis parkeren

In de beroemde Côte d’Or streek van de Bourgogne ligt, omringd door een groot park met gazons, oude eikenbomen en een meanderende beek, het prachtige kasteel Chateau de Melin uit 1551. De leien daken van het kasteel torenen hoog uit boven de omliggende wijngaarden.

Het kasteel is in 1999 in handen gekomen van de huidige eigenaren Helen en Arnaud Derats die het volledig hebben gerestaureerd. Daarnaast bezitten zij 22 hectare aan wijngaarden die 20 appellations Côtes de Beaune en 2 appellations Côtes de Nuit opbrengen. In middeleeuwse kelders onder het kasteel, die de moeite waard zijn om te bezichtigen, rijpen de wijnen in eiken vaten.

Kasteelinformatie

Wanneer u bij de poort van het Chateau de Melin aankomt ziet u de oprijlaan die door het park naar het kasteel loopt. U passeert de brug over de beek en ziet overal prachtige oude bomen in het gazon staan. 

Het kasteel bestaat uit een hoofdgebouw, drie torens en zijbeuken rondom een ruime binnenplaats die aan een kant open is. In de bovendorpel van de toegang tot de wenteltrap in een van de torens ziet u een Latijnse inscriptie met het jaartal 1551. 

Overnachten / kamers

Het kasteel heeft twee kamers en twee suites gelegen op verschillende verdiepingen. De kamers zijn te bereiken via de stenen wenteltrap. Het uitgebreide ontbijt, met eigengemaakte confitures, wordt geserveerd in een mooie ruime hoekkamer met open haard en een zithoek. Door het hele kasteel is voor de gasten gratis wifi beschikbaar.

De romantische Marange kamer is smaakvol ingericht met roze en off-white tinten, een queensize bed (2m x 1.60m), een leeshoek  met bureau, badkamer en apart toilet. 

In de  Pommard kamer zorgen de houten balken voor een sfeervol detail. De kamer beschikt over een queensize bed (2m x 1.60m), een zithoek met bank, fauteuils en een salontafel, een badkamer waar gebruik is gemaakt van Corton steen, en een apart toilet. 

De ruime 4-persoons suite Gevrey Chambertin, in pruim-anijs tinten, heeft een queensize bed (2m x 1.60m) en twee twin beds (2m x 1m). Deze suite bestaat uit twee gekoppelde kamers, een leeshoek, een bureau, een badkamer en apart toilet en ligt op de 1e etage. 

Tenslotte de ruime 4-persoons suite Meursault met een kingsize bed (2m x 1.80m) en twee twin beds (2m x 1m) die op de 3e etage ligt. Deze suite, in warme houttinten, bestaat uit twee gekoppelde kamers, een zithoek, een apart toilet en een badkamer met gebruik van steen uit Chassagne-Montrachet.

Wijninformatie

De huidige wijngaarden worden al sinds de Franse Revolutie geëxploiteerd. De wijngaarden zijn diverse keren in kleinere percelen verdeeld en overgegaan in andere handen.Tussen 1970 en 1995 bezat het wijndomein 15 hectare aan kleine percelen verspreid in de Côtes de Beaune en de Côtes de Nuit. 

In 2000 besluit de Arnoud Derats zijn technische vak opzij te zetten en zich helemaal te wijden aan de wijnbouw.Hij neemt de wijngaarden over van zijn ouders en weet de 15 hectare uit te breiden naar 22 hectare. Met zijn vrouw Helen koopt hij het Chateau de Melin en ze besluiten het kasteel geheel te renoveren. Het landgoed brengt nu 20 appellations Côtes de Beaune en 2 appellations Côtes de Nuit op. De vinificatie van de wijn vindt plaats in Sampigny-les-Maranges. De rijping van de wijn en het bottelen vindt echter op het kasteel plaats. 

Arnoud Derats heeft in 2009 gekozen om over te stappen op biologische wijnteelt om beter om te gaan met de terroir en de wijnstokken. Dit betekent geen gebruik van pesticiden, herbiciden of chemische bestrijdingsmiddelen. Het uiteindelijke doel is om goede kwaliteit druiven te krijgen die de terroir geheel in zich hebben. Meerdere keren per jaar controleert de Bio certificatie instelling Ecocert het gehele proces van wijnbouw en wijnproductie. Omdat Chateau de Melin in 2009 is begonnen met de overstap naar biologische wijnbouw ontvangen de wijnen vanaf 2012 het label biologisch. 

De witte wijnen van Chateau de Melin zijn: Bourgogne Aligoté, Hautes-Côtes de Beaune, Saint-Romain «Sous Château, Meursault, Puligny Montrachet, Crémant de Bourgogne en Chassagne Montrachet.

De rode wijnen van Chateau de Melin zijn:Bourgogne Hautes Côte de Beaune, Saint-Romain, Auxey-Duresses, Santenay, Chassagne Montrachet, Maranges 1er cru Clos Roussots, Maranges 1er cru Clos des Rois, Pommard, Gevrey Chambertin en Chambolle Musigny.

Een selectie van de wijnen van Château de Melin

Handige reis- en wijntips

Wijnproeverij
Bekijk de eeuwenoude kelders van het beroemde Chateau de Meursault, en maak een reservering voor een wijnproeverij met uitleg over de wijnen en de geschiedenis van het kasteel

Les Hospices in Beaune
Breng een bezoek aan de hoofdstad van de Bourgogne en het centrum van de Côte d’Or, met het prachtige Hotel-Dieu ofwel Les Hospices, een voormalig ziekenhuis uit de 15e eeuw, nog helemaal intact, met de kapel, de ziekenzaal, de keuken en een prachtige binnenplaats met gallerijen. De in het oog springende gekleurde dakpannen in rood-bruin-geel-groen zijn gemaakt van gebakken aarde met een emaillaag.

Rondrit door de Côte d’Or
Maak een rondrit door het glooiende landschap van deze schitterende streek en toer door  de beroemde wijngaarden van Pommard, Volnay, Saint Romain, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Saint Aubin, en nog veel meer.

Vergeet daarbij niet het kasteel van La Rochepot te bekijken en over het marktplein van Nolay te slenteren met het 14e eeuwse overdekte houten marktgebouw.