CHATEAU DE MESSEY - BOURGOGNE - FRANKRIJK

Website: Chateaudemessey.com
E-mail:   chateau@demessey.com

Plaats:   F-71700 Ozenay
Adres:   3 Messey 
Land:     Frankrijk

Faciliteiten

  • Wijnkelder
  • Wijnproeverij
  • Wijnwinkel
  • Tuin/park
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • Gratis WIFI
  • Gratis parkeren

Op slechts 10 minuten rijden van Tournus in de Bourgogne ligt op een heuvel het schitterende 89 hectare grote landgoed Chateau de Messey. Aan de voet van het kasteel aan het riviertje Natouze liggen de oorspronkelijke 15e eeuwse Maisons Vigneronnes, nu gerenoveerd tot gîtes.

Het landgoed biedt stijlvolle kamers en gîtes, allen even sfeervol en comfortabel ingericht. De eigenaren van het landgoed, Marc en Vinciane Dumont, exploiteren eigen wijngaarden in de Mâconnais, de Côte Chalonnaise en de Côte d’Or. De mooie wijnen die hier geproduceerd worden kunt u tijdens uw verblijf uitgebreid proeven.

Kasteelinformatie

Het plaatsje Ozenay waar Chateau de Messey is gelegen, wordt al in de 9e eeuw in enkele geschriften vermeld. Vanaf de 11e eeuw zijn in de regio vele abdijen en romaanse kerken gebouwd, zoals in Cluny en Tournus. De monniken van Cluny en Cîteaux introduceerden de wijnbouw en brachten de wijnproductie tot grote bloei – zo ook in Ozenay.  

De gewelfde wijnkelders van Chateau de Messey resteren uit de 16e eeuw en de bij het kasteel huisjes gebouwd voor de wijnboeren (Maisons Vigneronnes) zijn zelfs nog ouder. De huidige eigenaren hebben deze huisjes geheel gerestaureerd en omgetoverd tot authentieke, sfeervolle en comfortabele kamers en gîtes.

Het kasteel bestaat uit twee vleugels en een ruime binnentuin met drie eeuwenoude kastanjebomen en potten met bloemen verspreid door de tuin. De muren van het kasteel rondom de binnenplaats zijn overdekt met geurende rozen. U kunt hier heerlijk zitten en uitkijken over het omringende heuvellandschap. De toren van het kasteel was oorspronkelijk een duiventil, een karakteristiek kenmerk voor de streek.

Overnachten / kamers

De smaakvolle kamers (logies en ontbijt) bevinden zich zowel in het kasteel als in de 10 meter lager gelegen Maisons de Vigneronnes en zijn allen anders. U kunt kiezen tussen een kamer met zicht op de rivier Natouze, met toegang tot de tuin of met open haard en balkenpfafond. Het linnengoed is met zorg geselecteerd en van mooie kwaliteit. 

Daarnaast vindt u op het landgoed vier gîtes, gelegen aan de rivier in de Maisons de Vigneronnes. Alle huisjes hebben een huiskamer en een volledig ingerichte keuken, de meeste huisjes beschikken over een open haard en hebben een terras dat direct toegang geeft tot de tuin. De slaapkamers en badkamer vinden zich op de eerste verdieping. De huisjes zijn verschillend van opzet en grootte (2, 4 of 6 personen) en het minimaal aantal nachten is drie. 

Wijninformatie

Marc Dumont heeft in 1986 de wijngaarden Clos des Avoueries in Cruzille bij Macon aangekocht, oorspronkelijk aangeplant door de monniken van Cluny. Enkele jaren later kon hij het landgoed Chateau de Messey aankopen met een oppervlakte van 89 hectare waaronder 17 hectare wijngaarden. 

De 16e eeuwse wijnkelders vormden een basis voor het maken van goede kwaliteitswijnen. De wijnstokken van de wijngaarden Clos des Avoueries zijn vijf jaar geleden vernieuwd.

Marc Dumont wilde een breed scala aan wijnen produceren op diverse soorten terroir. Om te voorkomen dat de druiven risico zou lopen tijdens het vervoer van verder gelegen wijngaarden naar de kelders in het kasteel heeft Marc Dumont besloten wijnopslag in de buurt van deze noorderlijker wijngaarden aan te schaffen. Daarom worden nu de Macon wijnen in Chateau de Messey geproduceerd.

De wijnen van Côte de Beaune, Côte de Nuits en Côte de Chalonnaise daarentegen worden geproduceerd en bewaard in Manoir Murisaltien, een prachtig grottenstelstel van 1.500 m2 bij Meursault. De ruime selectie kwaliteitswijnen, ieder typisch voor de eigen terroir, worden uitgebracht onder de naam DEMESSEY – het wijnhuis van Chateau de Messey

Een selectie van de wijnen van Château de Messey

Handige reis- en wijntips

Abdij van Cluny
Bezoek de beroemde abdij van Cluny, een benedictijner klooster gesticht rond 900 door Willem I van Aquitanië. De abdij, gedeeltelijk ontmanteld tijdens de Franse revolutie, is helemaal gerestoreerd en hersteld in oude glorie.

Wandelen, fietsen, paardrijden
De heuvelachtige omgeving van Chateau de Messey leent zich zeer goed voor wandelingen, paardrijtochten of verkenningen per fiets. Chateau de Messey kan u alles vertellen over de mogelijkheden in de streek.

Tournus
Het is heerlijk om rond te lopen in de middeleeuwse stad Tournus, op 9 km van Chateau de Messey aan de oever van de Saône. Kleine straatjes, pleinen, en natuurlijk de mooie Abdij van St. Philibert. Geniet van een van de vele restaurants die de stad rijk is.