CASTELLO DI FONTERUTOLI - TOSCANE - ITALIË

Website: www.mazzei.it
E-mail:   hospitality@mazzei.it

Plaats:  53011 Fonterutoli
Adres:  G. Puccini 4
Land:   Italië

Faciliteiten

  • Restaurant
  • Wijnproeven
  • Tuin met klein terras
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • Gratis Wifi
  • Gratis parkeren

Niet ver van het stadje Castellina in Chianti, tussen Siena en Florence, bevindt zich het kleine dorpje Fonterutoli. Al sinds 1435 is de familie Mazzei hier eigenaar en maken zij wijnen die wereldberoemd zijn.

Castello di Fonterutoli levert Chianti Classico kwaliteitswijnen die zich kunnen meten met de beste wijnen. Mocht u een liefhebber zijn van de Chianti Classico dan mag een bezoek aan Castello di Fonterutoli zeker niet in uw reisprogramma ontbreken.

Kasteelinformatie

Sinds het jaar 1435 is Castello di Fonterutoli eigendom van de familie Mazzei en zij produceren al eeuwenlang wereldberoemde Chianti wijnen. 

Castello di Fonterutoli ligt in het plaatsje Fonterutoli, een klein dorp bestaande uit een aantal huizen, de kerk van San Miniato en het historische middeleeuwse landhuis van Castello di Fonterutoli.  

Het ontbijt wordt verzorgd in Castello di Fonterutoli bestaande uit een buffet van zoete deegwaren, warme gerechten en vleeswaren. Castello di Fonterutoli beschikt over een gezellig restaurantje. Hier kunt u genieten van de traditionele Toscaanse keuken met de meest verse en lokale ingrediënten.

Onder leiding van hun chef-kok wordt de menukaart regelmatig aangepast op basis van beschikbare seizoensgebonden producten. Ook worden hier regelmatig kooklessen georganiseerd die u leert hoe u op eenvoudige en authentieke manier Toscaanse streekgerechten kunt bereiden.

Overnachten / kamers

Een verblijf is hier zeker de moeite waard en de sfeervolle kamers bevinden zich aan de rand van dorp, enkele minuten lopen van het landhuis. Elke kamer heeft de beschikking over een eigen badkamer en is zeer sfeervol ingericht.

Sommige kamers zijn zelfs voorzien van een open haard, een balkon of uitzicht op de omgeving. Daarnaast kunt u (afhankelijk van het seizoen) gebruik maken van het zwembad, een heerlijke maaltijd reserveren of de wijnen uitgebreid proeven. 

Wijninformatie

De wijnen van Castello di Fonterutoli behoren tot één van de meest prestigieuze wijnen van Italië en de uitgestrekte wijngaarden liggen rond Fonterutoli, Siepi, Badiola en Belvedere.

De Sangiovese druif voelt zich in deze gebieden bijzonder thuis. De druiven zijn hier geplant op een hoogte variërend tussen de 750 en 1640 meter boven de zeespiegel, op het zuiden en zuidwesten. 

De rotsachtige kalksteen en zandsteen bodemstructuur en de lage opbrengsten van minder dan 40 hectoliter per hectare resultaat in de productie van complexe, elegante en krachtige Sangiovese wijnen. 

Een selectie van de wijnen van Castello di Fonterutoli

Handige reis- en wijntips

Wijntour Mazzei met proeverij
Naast een wijnproeverij biedt Castello di Fonterutoli u ook de mogelijkheid om de wijngaarden en de wijnkelders van de Mazzei familie te bezoeken.

Onder leiding van een sommelier wordt deze wijntour uiteraard afgesloten met een wijnproeverij van 3 door de familie Mazzei geproduceerde wijnen. De wijntour wordt dagelijks van 09.00 - 18.30 uur georganiseerd en reservering vooraf is niet noodzakelijk. Kijk hier voor meer informatie over de wijnexcursies.

Wijnroute Chianto Classico
De Chiantigiana (SR 222) is een van de mooiste autoroutes van Italië die dwars door het hart van de Chianti Classico wijnstreek loopt. De weg slingert over de Toscaanse heuvels met uitgestrekte wijngaarden die de uitstekende Chianti Classico DOCG produceren.

De maand september is een mooie tijd om Toscane te bezoeken, tijdens of kort voor de druivenpluk, om de wijnstokken diep te zien doorbuigen onder de last van zware trossen rijpende Sangiovese druiven. Vanuit Castello del Trebbio kunt u prachtige tochtjes maken om deze wijnroute te verkennen. Kijk hier voor meer informatie over de wijnstreek Chianti.

Dagtripjes Florence en Sienna 
Florence, de hoofdstad van Toscane, ligt op nog geen 25 kilometer afstand van Castello del Trebbio. De charme van Ponte Vecchio met al de winkeltjes vol goud, het Uffizi, de 'Dom' met zijn unieke deuren van de doopkapel.  En voor het bezoeken van het grootste aantal kunstschatten uit de renaissance tijd zult u meerdere dagen moeten uittrekken.

De wereldberoemde middeleeuwse stad Sienna ligt op circa een uur rijden afstand van Castello del Trebbio. De stad staat bekend om haar keuken, kunst, musea en natuurlijk om haar wereldberoemde Palio.