CHATEAU JUVENAL - PROVENCE - FRANKRIJK

Website: www.chateaujuvenal.com
E-mail:   chateau.juvenal@free.fr

Plaats:   84330 Saint
Adres:   120 chemin du long Serre 

Land:    Frankrijk

Faciliteiten

  • Wijnkelder en wijnproeverij
  • Wijnwinkel
  • Tuin/park
  • Verwarming
  • Airconditioning
  • Gratis WIFI
  • Gratis parkeren

Midden in het land van olijfbomen en wijngaarden ligt het idylische Chateau Juvenal, met veel zorg en respect voor historie gerestaureerd door de huidige eigenaren Anne-Marie en Bernard Forestier.

Het negentiende eeuwse kasteel en het omringende park ademen een sfeer van aangename rust, ruimte en zomerse verkoeling in de hoge kamers en onder de enorme bomen. In de stilte hoor je het typisch Provencaalse geluid van de Cigales.

Kasteelinformatie

Chateau Juvenal dateert van 1870. Een van de vroegere eigenaren, Adrien Juvenal uit een vooraanstaande Provencaalse familie, gaf het kasteel zijn naam. Na een druk werkzaam leven in de hightech industrie bij Grenoble, kochten Anne-Marie en Bernard Forestier in 2001 het kasteel van de achterkleinzoon van Adrien Juvenal.

Jarenlang gaven zij al hun aandacht aan het herstellen van het landgoed in haar oude glorie. Ieder detail is door hun handen gegaan. Ook de wijngaarden zijn onder handen genomen. Ongeveer 3 hectare met zieke wijnstokken werden vervangen. Een boomchirurg is in het park aan de slag gegaan waardoor gezonde bomen weer een kans kregen.

Bij het vernieuwen van electra en sanitair zijn de oorspronkelijke muren, tegels, ramen met nog oud gebubbeld glas behouden gebleven. Bij de keuken is weer een moestuin aangelegd. Antiek meubilair in de stijl van het kasteel werd aangekocht voor de kamers. U waant zich in een negentiende eeuws decor met de kroonluchters in de zit- en woonkamer, de enorme spiegels, de open haarden en het prachtige biljart. Maar, het is wel een decor waarin geleefd wordt!

Zo kunt u van een uitgebreid ontbijt genieten in de eetkamer en aanschuiven bij een diner à table d’hôtes (1 x per week op woensdag), kunt u een drankje nemen, lezen in de lounge of spelen aan de biljarttafel. In het park kunt u zonnebaden of het zwembad gebruiken (13m x 5,5m). Ook heeft het kasteel een klein wellness gedeelte, ingericht in de oorspronkelijke duiventil. Wilt u op internet? Wifi is door het hele kasteel beschikbaar.

Overnachten / kamers

Alle kamers zijn verschillend qua inrichting en kleur. U ervaart hier een prettige luxe en comfort. Zo heeft de kamer Iris beschilderd behang in mauve-crème tinten, de kamer Raisin olijfgroene-crème tinten en de kamer Cérise oudroze-rode tinten. Het sanitair is van hoge kwaliteit. En de openslaande vensters kijken uit over het park en de vijver.

Naast vijf kamers beschikt Chateau Juvenal over twee appartementen. Het smaakvolle 6-persoons appartement Romarins met grote open haard, en het gezellige iets eenvoudigere appartement Les Amandiers. Les Amandiers kunt u als 4 persoons of als 6 persoons appartement huren. 

Alle kamers en de appartementen hebben airconditioning, verwarming, wifi. Helaas zijn honden niet toegestaan.

Wijninformatie

Jarenlang zijn de wijngaarden van Chateau Juvenal beheerd door Sebastian Alban en werd slechts een enkele, rode wijn geproduceerd, die meerdere keren werd vernoemd in de Guide Hachette. 

In 2011 richtten Anne-Marie en Bernard Forestier samen met Sebastian Alban een associatie op en zijn alle gronden samengevoegd.

Sebastian Alban verzorgt de vinificatie onder leiding van Philippe Cambie, in 2010 verkozen tot wijnmaker van het jaar door R. Parker.

Het wijndomein heeft een mooie terroir van klei-kalksteen grind en is gelegen op de zuidelijke uitlopers van de Graveyron. Door de hellingsgraad van 20% - 25% genieten de druiven maximaal van de provencaalse zon. De gronden zijn verdeeld in twee delen. De Ribes du Vallat, waar rode en rosé wijnen vandaan komen, en La terre du petit homme, zo genoemd omdat er altijd een man met zijn hond rondzwierf om truffels te zoeken. Hier komt enkel rode wijn vandaan. 

De wijnbouw vindt sinds 2009 geheel biologisch plaats. Dit betekent o.a. dat al het onkruid tussen de druivenstokken blijft staan. Het gehele onderhoud van de wijngaard, de handmatige oogst en de vinificatie wordt met het grootste respect voor de natuur uitgevoerd.

Voor de oogst wordt per perceel gekeken wanneer de druiven optimaal rijp en op smaak zijn. De druivenrassen die op het domein groeien zijn: Grenache, Syrah, Cinsault, Clairette montage, Viognier, Carignan. 

Een selectie van de wijnen van Château du Rouet

Handige reis- en wijntips

Wandelen, klimmen, fietsen, paardrijden
Chateau Juvenal ligt aan de voet van de Dentelles de Mont Mirailles en de Mont Ventoux, een prachtig landschap om sportief bezig te zijn. Glooiende heuvels met wijngaarden, olijfbomen, bossen, riviertjes. Maar ook rotsen voor het steilere klimwerk. Grote delen van het landschap zijn beschermd natuurgebied.

Mont Ventoux
De beroemde berg Mont Ventoux ligt als een eenzame reus in het landschap. Het is zeer de moeite waard deze berg op te gaan. U kunt dit met de auto doen. Maar natuurlijk kunt u ook met de racefiets een poging doen de ruim 1900 meter hoge Mont Ventoux te beklimmen. Het uitzicht is spectaculair.

Wijngaarden van Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise
Maak een rondrit naar de wijngaarden van Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise, en bezoek de wijnkelders van de diverse wijnhuizen in deze omgeving. U kunt hier ter plaatse de wijnen proeven. Anne-Marie Forestier kan u veel ideeën aan de hand doen.