Bourgogne

Bourgogne uitdagende streek 
Bourgogne is een gecompliceerd wijngebied: het is erg verdeeld en heeft veel verschillende classificaties. Voor veel wijnliefhebbers is het daarom een bijzonder uitdagende streek. 

Door de uitgestrektheid van het gebied, met een lengte van 250 kilometer van Chablis tot de Beaujolais zijn er vele variëteiten in het klimaat, bodem en hoogteligging.

Bourgogne bestaat uit de volgende wijnregio’s: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais en de Beaujolais.

De Bourgogne ligt precies op de grens van een landklimaat, zomers warm, herfst is zacht en de winters zijn streng.

Wie de Bourgogne als wijngebied wil begrijpen, moet de appellationwetgeving kennen.Van alle Franse wijngebieden heeft de Bourgogne de meest nauwkeurige herkomstindeling.

Het doel van deze regelgeving is om de kwaliteit en het karakter van de wijnen zo veel mogelijk te garanderen. De herkomstwetgeving in de Bourgogne maakt onderscheid in 4 verschillende niveaus. 

Wijnmap Bourgogne
(Klik hier voor grotere afbeelding)

Map Bourgogne
Bron: Tourist office Beaune

Appellations Régionales
Dit zijn de wijnen die in principe uit alle regio’s van de Bourgogne kunnen komen.

Appellations Villages
Dit zijn wijnen die afkomstig zijn van één of meerdere gemeentes.

Appellations Premier Cru
Dit zijn wijnen die naast de vermelding van de gemeente tevens die van de wijngaard op het etiket vermelden. Als extra kwaliteitsaanduiding mogen een aantal geklasseerde wijngaarden ook de aanduiding Premier Cru gebruiken.

Appellations Grand Crus
Een aantal topwijngaarden in de Chablis en in de Côte d’Or hebben recht op de vermelding Grand Cru.

Wijnen uit de Bourgogne
De Bourgogne met zijn gematigde tot koele klimaat is de regio voor de Pinot Noir en de Chardonnay druiven. Kenmerkend voor de blauwe Pinot Noir druif is dat de wijnen die eruit voortkomen meestal licht van kleur zijn met een lage tot gemiddelde hoeveelheid tannines. De Bourgogne is voor de Chardonnay druif een klassieke regio en staat bekend om zijn duurdere wijnen uit de Chablis en de Côte d’Or. 

Chablis
Belangrijke kenmerken van Chablis wijnen zijn is dat zij erg droog zijn en veel zuur hebben. De speciale kalksteengrond geeft de Chablis de rokerige, vuursteenachtige en minirale karakter.

Côte d’Or: Côte de Nuits
Hier komen voornamelijk rode wijn van zeer goede kwaliteit vandaan. Bekende wijn-gemeenten zijn o.a.: Gevrey, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne en Nuits-Saint-Georges.

Côte d’Or: Côte de Beaune
Hier komen de wereldberoemde Chardonnay wijnen vandaan als Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrchet. Daarnaast zijn Aloxe-Corton, Pommard en Volnay beroemd om zijn rode wijnen.

Côte Chalonnaise
Hier komen veel bekende witte wijnen vandaan uit Rully en vooral Montagny. De rode wijnen komen met name uit Mercurey en Givry.

Mâconnais
Hier komen de redelijk geprijste witte bour-gondische Chardonnaywijnen vandaan als de Mâcon en Pouilly-Fuissé.

Beaujolais
Hoewel de Beaujolais wat ligging betreft tot de Bourgogne gerekend zou kunnen worden, is het als wijngebied volledig onafhankelijk. De streek is vooral bekend doordat elk jaar op de 3e donderdag van november de Beaujolais Nouveau op de markt komt. 

Kastelen / landhuizen omgeving Chablis

Kastelen / landhuizen omgeving Meursault

Kastelen / landhuizen omgeving Macon

Kastelen / landhuizen omgeving Beaujolais

Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij 1 van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.