Priorat

Priorat beschikt over spectaculaire wijngaarden

Wijngeschiedenis 
De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden, toen Fenicische handelaren in het zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Vervolgens werden rond de heuvels wijnstokken gepland, het huidige Jerez de la Frontera.

In dit warme klimaat maakte men zoete wijnen. Om die goed te kunnen bewaren, werden ze met alcohol versterkt. Uit dit gebruik ontstonden de Spaanse versterkte wijnen, zoals sherry. Halverwege de 19e eeuw verwoestte de druifluis (phylloxera) veel Europese wijngebieden waardoor veel Franse wijnproducenten naar Spanje vertrokken. 

De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Hieraan zijn de populariteit en kwaliteit van de wijnen uit de noordelijke Spaanse gebieden met name te danken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Rioja.

Spanish wine regions
Bron: Vineyards.com

Kwalificaties van wijnen
In de Spaanse wet is vastgelegd wat de minimum periode van rijping op vat en fles is. Echter de perioden kunnen weer per regio en per producent verschillen. Handig is daarom de volgorde van de kwalificaties te onthouden op basis van toenemende leeftijd. Onderstaande indeling geldt voor rode wijnen, voor witte wijnen gelden andere kwalificaties. 

Crianza: wijn die minimaal 2 jaren hebben gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden op een ‘barrica’ (eikenhouten vat).

Reserva: wijn die minimaal 3 jaren rijpt waarvan 1 jaar in een barrica en een jaar op de fles. 

Gran reserva: deze wijn moet minstens 2 jaar bewaard worden in barricas en 3 jaar in de fles voordat de wijn vanaf het 6e jaar verkocht mag worden. 

Het merendeel van de Spaanse wijnen is rood. De belangrijkste druif hiervoor is de Tempranillo. Echter in sommige streken heeft deze een andere naam. 

Verreweg de meeste witte wijnen komen uit centraal-Spanje, de DO La Mancha. Een groot deel van deze wijnen wordt gedistilleerd voor de productie van brandy, Spaanse versie van cognac en armagnac. Witte kwaliteitswijnen komen vooral uit de meer noordelijke gebieden, zoals Galicia, Rueda, Somontano en Penedès.

Priorat (Wijnmap)
In Catalonië ligt het wijngebied Priorat. Priorat beschikt over spectaculaire wijngaarden op terrassen die tegen steile hellingen liggen.

De bodem van deze vallei is van vulkanische oorsprong en speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de wijnen.

Priorat heeft een eigen microklimaat en de leisteenbodem is heel geschikt voor wijnstokken. De krachtige wijnen zijn voornamelijk rood en gemaakt van de Garnachadruif. Mede door de lage opbrengst is de wijn zeer kostbaar.

De meeste wijnen zijn gemaakt om lang te laten rijpen. Voor de houtrijping wordt zowel Frans als Amerikaans eikenhout gebruikt.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen / landhuizen in Priorat

Per Plaats