Rioja

Rioja is het meest toonaangevende wijngebied van Spanje

Wijngeschiedenis 
De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden, toen Fenicische handelaren in het zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Vervolgens werden rond de heuvels wijnstokken gepland, het huidige Jerez de la Frontera.

In dit warme klimaat maakte men zoete wijnen. Om die goed te kunnen bewaren, werden ze met alcohol versterkt. Uit dit gebruik ontstonden de Spaanse versterkte wijnen, zoals sherry. Halverwege de 19e eeuw verwoestte de druifluis (phylloxera) veel Europese wijngebieden waardoor veel Franse wijnproducenten naar Spanje vertrokken. 

De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Hieraan zijn de populariteit en kwaliteit van de wijnen uit de noordelijke Spaanse gebieden met name te danken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Rioja.

Spanish wine regions
Bron: Vineyards.com

Kwalificaties van wijnen
In de Spaanse wet is vastgelegd wat de minimum periode van rijping op vat en fles is. Echter de perioden kunnen weer per regio en per producent verschillen. Handig is daarom de volgorde van de kwalificaties te onthouden op basis van toenemende leeftijd. Onderstaande indeling geldt voor rode wijnen, voor witte wijnen gelden andere kwalificaties. 

Crianza: wijn die minimaal 2 jaren hebben gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden op een ‘barrica’ (eikenhouten vat).

Reserva: wijn die minimaal 3 jaren rijpt waarvan 1 jaar in een barrica en een jaar op de fles. 

Gran reserva: deze wijn moet minstens 2 jaar bewaard worden in barricas en 3 jaar in de fles voordat de wijn vanaf het 6e jaar verkocht mag worden. 

Het merendeel van de Spaanse wijnen is rood. De belangrijkste druif hiervoor is de Tempranillo. Echter in sommige streken heeft deze een andere naam. 

Verreweg de meeste witte wijnen komen uit centraal-Spanje, de DO La Mancha. Een groot deel van deze wijnen wordt gedistilleerd voor de productie van brandy, Spaanse versie van cognac en armagnac. Witte kwaliteitswijnen komen vooral uit de meer noordelijke gebieden, zoals Galicia, Rueda, Somontano en Penedès.

Rioja (Wijnmap)
La Rioja is het meest toonaangevende wijngebied van Spanje. De volgende omstandigheden maken deze streek ideaal voor wijnbouw:
– hoogte, waardoor het wat koeler is;
– de trechtervorm van de Ebrovallei, waardoor de invloed van de zee hier in het binnenland nog merkbaar is; 
– de kleikalkbodem, die de elegantie van de wijnen bevordert.

Het Riojagebied bestaat uit subzones:
– Rioja Alavesa (dit deel hoort bij de Baskische provincie Alava); 
– Rioja Alta (Alta betekent ‘hoog’); 
– Rioja Baja (Baja betekent ‘laag’).

Rioja Alavesa en Rioja Alta liggen op een hoogvlakte van 400 à 500 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is iets koeler dan in Rioja Baja. De bodem bevat veel kalk en klei. De wijnen hebben een hoge kwaliteit. 

Rioja Baja ligt lager, op ongeveer 300 meter boven de zeespiegel. Het is er warmer en droger dan in Rioja Alavesa en Rioja Alta. De wijnen van Rioja Baja zijn rijper, warmer en minder subtiel, en zijn daarom meestal ook minder duur.

Familia Torres
Bron: www.torres.es

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen / landhuizen in Rioja

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.