Loire

Loire, het hart van Frankrijk
Het Loiredal vormt het hart van Frankrijk en wordt ook wel de ' tuin van Frankrijk' genoemd.  De Loirerivier, circa 1000 kilometer lang, loopt van vanuit Saint-Etienne door het midden van Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. Door de omvang van het gebied kent de Loire grote verschillen in klimaat en samenstelling van de bodemsoorten. 

De Loire is na de Champagnestreek de grootste producent van mousserende AOC-wijnen in Frankrijk. Daarnaast beschikt de Loirestreek over veel AOC wijnen, alleen de Bordeaux en het Rhônegebied hebben meer beschermde herkomstgebieden.

Het Loiregebied is in te delen in 4 wijnregio's namelijk Nantes, Anjou-Saumur, Touraine en wijnen uit het gebied ' Centre Wines'. Per wijngebied beschrijven wij de belangrijkste kenmerken.

Map Loire Wine
Bron: Vineyards.com

Wijnregio Nantes
Bij Nantes stroomt de Loire in de Atlantische Oceaan. Het landschap is groen en zacht golvend en beïnvloed door het zeeklimaat. De zomers zijn vochtig en warm, de winter en de herfst is er mist. Het grootste deel van het wijngebied ligt in het stroomgebied van 2 zijrivieren: de Sèvre en de Maine. 

De enige toegestane druivenras in deze regio is de muscadet druif, ook wel de 'Melon de Bourgogne'. De witte wijnen die hiervan geproduceerd worden zijn bleek, fris en droog en dienen jong gedronken te worden.

Wijnregio Anjou-Saumur
Het glooiende heuvellandschap van Anjou-Saumur heeft een Atlantisch zeeklimaat. In Saumur vormen de heuvels een bescherming voor de westenwinden en is het er nooit extreem koud of warm. Saumur is het belangrijkste centrum voor de wijnhandel in de Loire.

Ten zuiden van Anjou-Saumur liggen de wijngaarden. Doordat er veel verschillende bodemsoorten zijn, is er een grote variatie in druivenrassen en wijntypen.

Wijnregio Touraine
Het wijngebied Touraine is circa 100 km. lang en de stad Tours is het middelpunt van deze streek. Door de invloed van de Atlantische Oceaan heerst er een mild klimaat met zachte zomers en winters.

Er zijn diverse bodemsoorten in en rond Touraine te onderscheiden als kalk, kiezelzand, leisteen en kleigronden. Met de verschillende bodemsoorten in deze regio, is er een grote variatie in druivenrassen en wijntypen.

Wijnregio Orléanais: Centre Wines
Deze wijnregio staat bekend om zijn indrukwekkende glooiende landschappen. Hier liggen ten zuiden van Orléans de beroemde wijnregio's Sancerre, Pouilly-Fumé en Menetou-Salon.

Het gebied staat bekend om zijn droge witte wijnen van de Sauvignondruif. Rode wijnen komen hier niet zo vaak voor en zijn gemaakt van Pinot noir. De witte bodems worden ‘terres blanches’ genoemd omdat er veel kalk in de grond zit.

De wijnen uit de Loire
In de Loire worden voor de productie van wijnen veel verschillende druivenrassen gebruikt. De meest voorkomende voor de witte wijnen zijn sauvignon blanc, chenin blanc en de muscadet of melon. Voor de rode wijnen zijn dat cabernet franc, gamay en cabernet sauvignon. Van de 4 genoemde wijnregio's worden een aantal wijnen toegelicht. 

Wijnen uit de regio Nantes
Uit deze regio komen de Muscadet wijnen. Deze wijnen behoren tot de oudste erkende appellations (sinds 1936) van Frankrijk. Licht en verfrissende wijnen die jong worden gedronken. Hoewel muscadetwijnen erg op elkaar lijken, zijn er subtiele verschillen. Een aantal muscadetwijnen uit deze regio worden hier beschreven. AOC Muscadet-Sèvre et Maine is de grootste AOC en is kwalitatief aan te raden. De AOC Muscadet-Coteaux de la Loire ligt ten zuiden van Coteaux d’Ancenis. De graniethoudende bodem zorgt voor typische vuursteenaroma’s. De AOC Muscadet-Côtes de Grand-Lieu is een klein gebied. De zandbodem met keien geeft wijnen met rijke bloemenaroma’s.

Wijnen uit de regio Anjou-Saumur
Aan de zuidelijke oever van de Loire ligt het wijngebied AOC Saumur en AOC Saumur-Champigny. Het merendeel van de wijnen uit Saumur is rood, ongeveer een derde is wit. De betere rode wijnen komen uit Saumur-Champigny. Ongeveer 15 kilometer van de stad Angers ligt Savennières. Hier komen de mooie droge wijnen van van Savennières, die altijd van de chenin blanc zijn gemaakt. Anjou is mede bekend om zijn rosé wijnen als de Cabernet d’Anjou en de Rosé d’Anjou. Bij de witte Anjou is de chenin blanc de belangrijjkste druif. AOC Coteaux du Layon en AOC Coteaux de l’Aubance zijn edelzoete wijnen waarvan sommige tot de beste van de wereld worden gerekend.

Wijnen uit de regio Touraine
Tussen Tours en Blois ligt de appellation Touraine en omvat witte, rosé, mousserende en rode wijn. Een bekende witte wijn is de Sauvignon Touraine, een frisse, droge wijn. Uit Vouvray, ten noordoosten van de stad Tours, wordt van de chenin blanc (half)droge en (half) zoete wijnen geproduceerd. Vooral de halfzoete wijnen zijn een genot om te drinken. Het historisch stadje Chinon ligt ten zuiden van de Loire. Naast rode wijn van cabernet franc, komt hier de witte Chinon van chenin blanc vandaan. Vooral de wijn van sterk kalkhoudende grond kan een hoge kwaliteit hebben.

Wijnen uit de regio Orléanais-Centre Wines
De Pouilly-Fumé wordt geproduceerd in de omgeving van het dorpje Pouilly-sur-Loire. Witte wijnen van de sauvignon druif herkenbaar aan frisse en aromatische smaken. In de gemeente Sancerre, op enkele kilometers van het dorpje Pouilly-sur-Loire, komt de wereldberoemde Sancerre vandaan. Hier weet men heerlijke droge en fruitvolle wijnen te maken.In de omgeving van Reuilly en Quincy komt de sauvignon druif veelvuldig voor. Ook de rosé-achtige wijn van de pinot gris in Reuilly is zeker aan te raden.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen


Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.