Côtes du Rhône

Côtes du Rhône - Rhône vallei 
De wijnbouw in de Rhône vallei behoort tot de oudste van Frankrijk en is ongeveer 200 kilometer lang. Het Rhônedal is van oudsher een uitstekende verbindingsroute.

Al vroeg hebben de wijnboeren gekozen voor de gezamenlijke naam Côtes du Rhône. Voor de naamsbekendheid en voor de toekenning van de AOC Côtes du Rhône in 1937, is deze keuze erg belangrijk geweest. Vanaf dat moment is het Rhônegebied uitgegroeid tot de 2e Franse AOC-wijnstreek.

Howel de Rhône vallei als één wijnstreek wordt gezien, is de vallei in te delen in 3 wijnzones. Hierbij behoren de wijngaarden in het noordelijke en zuidelijke Rhônegebied tot de AOC Côtes du Rhône, de overige wijngebieden niet.

(Klik hier voor grotere afbeelding)

Noordelijk Rhônegebied 
Dit wijngebied behoort tot de oudste van Frankrijk. De meeste wijngebieden liggen op de steile hellingen langs de rivier. Graniet is het belangrijkste bestanddeel van de bodem. Er heerst een gematigd landklimaat: koeler dan in het zuiden. Voor de rode wijn is Syrah het belangrijkste druivenras, en voor witte wijn zijn dat Marsanne en Roussanne.

De mistral heeft grote invloed op het hele gebied. Deze krachtige noordelijke wind verdrijft de wolken, waardoor er overvloedige zonneschijn is. Een ander voordeel is dat de mistral de wijnstokken na regenval droog blaast, waardoor de kans op rot minimaal is. 

Rhône Valley France
Bron: winetourism.com

Zuidelijk Rhônegebied
De wijngaarden beginnen ten zuiden van de stad Montélimar. Hier vind je geen steile hellingen, maar een glooiend landschap. De bodem bestaat voornamelijk uit klei, zand en zandsteen. In dit gebied komen veel soorten blauwe en witte druiven voor. De belangrijkste blauwe druif is de Grenache. In het Frans heet de zuidelijke zone de Côtes du Rhône Méridionales.

Overige gebieden
Naast deze 2 wijngebieden zijn er veel AOC- wijngaarden die niet tot de AOC Côtes du Rhône worden gerekend. Deze gebieden hebben in totaal 20.000 hectare wijngaarden.

De wijnen uit de Rhône

Wijnen uit noordelijk Rhônegebied
Dit is de klassieke regio voor de Syrahwijnen. Van de witte druivenrassen gebruiken de wijnmakers Viognier, Marsanne en Roussanne. Van oudsher gebruiken ze de witte rassen ook bij de vinificatie van rode wijnen. Omdat de druiven op de steile hellingen groeien, kunnen geen machines worden gebruikt. De druiven worden daarom met de hand geplukt wat de productie van de wijnen duurder maakt. 

Zeer bekende maar ook dure wijnen zijn die van appellations Côte-Rôtie en Hermitage. Côte-Rôtie maakt volle dieprode krachtige wijnen met een mooie afdronk. De wijnen uit de Hermitage streek ontwikkelen zich naarmate ze ouder worden tot kruidige, volle wijnen met een complexe afdronk, vol met zwarte vruchten.

Wijnen uit zuidelijke Rhônegebied
Het zuidelijke deel van het Rhônegebied brengt een enorme diversiteit aan wijnen. Dit komt o.a. door een ander klimaat, andere bodemsoorten en de gebruikte druivenrassen. De mergelhoudende kleibodems zorgen voor compacte wijnen met intense kleuren en aroma’s. 

Naast toegankelijke, betaalbare en kruidige rode wijnen komen hier ook de kwaliteitswijnen vandaan als Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacqueyras. Een bekende witte wijn die hier van dan komt is de zoete goudgele Beaumes-de-Venise. Deze wijn wordt gemaakt van de Muscat à petits grains, een rode Grenache druif die van nature een hoog suikergehalte heeft.

Wijnen overige gebieden 
Naast eerder genoemde wijnen zijn er nog talloze wijnen die in deze regio geproduceerd worden die minder bekend zijn.
Zo produceert AOC Ventoux, beroemd om de berg Mont Ventoux, mooie rode wijnen die niet veel verschillen van de wijnen uit het zuidelijk Rhônegebied. En wijnmakers uit de Côtes du Lubéron produceren kwalitatief toegankelijke rode wijnen van Grenache en Syrah.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen

Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.