Marche

Marche (De Marken) zeer de moeite waard om te bezoeken  
De provincie Marche (Marken), met als hoofdstad Ancona, ligt in het westen van Italië begrensd door Umbrië en kijkt uit over de blauwe Adriatische Zee. Het is een gebied met prachtige bergen, heuvels en rivieren die van de Apennijnen naar de zee stromen. Ook de kuststrook is met zijn mooie stranden zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Door de Apennijnen zijn de gebieden aan de oostelijke kant van Italië geïsoleerd van die aan de westkant van het land. Veel ontwikkelingen die elders in Italië plaatsvonden, zijn aan Marche voorbijgegaan.

Marche Wine Map
Bron: Vineyards.com

Interessante wijnen
Vanuit de Apennijnen lopen lange valleien richting de kust.In deze valleien staan de wijnstokken aangeplant tegen de heuvels, die door de relatief koele zeewind gemakkelijk kunnen worden verkoeld.

In de oostelijke gebieden worden interessante wijnen geproduceerd. De meest gebruikte witte druivenrassen zijn Verdicchio,Trebbiano en Malvasia. Daarnaast worden nog enkele lokale druivenrassen van goede kwaliteit gebruikt als Bianchello, Passerina en Maceratino.

Verdicchio veel body
De Verdicchio is een van de meest interessante en bekendste Italiaanse druivenrassen. De wijnen zijn over het algemeen fris en strak van smaak en hebben meer karakter dan de meeste wijnen van Trebbiano- of Malvasiadruiven. Ongeveer 50% van de wijnproductie is rood. Hiervoor gebruiken wijnmakers de druivenrassen Montepulciano en Sangiovese. Vooral de Montepulciano is interessant en levert volle sappige wijnen met een goede zuurgraad.

Bekende wijnen uit Marche

Verdicchio dei Castelli di Jesi
De DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi is de bekendste witte wijn van Marche. Zoals de naam al zegt wordt de wijn gemaakt van het  druivenras Verdicchio. De kleur is heel helder, bijna bleek. Het is bijna altijd een lichte, droge  wijn met een iets bittere afdronk.Van deze wijn bestaat ook een mousserende en een zoete versie. Bovendien  zijn er riservawijnen met een langere rijpingsperiode (24 maanden).

Vernaccia
De Vernaccia is een wit druivenras dat witte wijnen geeft. Er is echter ook een rode variant, de Vernaccia nera. Deze druif wordt gebruikt in de kleine Vernaccia di Serrapetrona. Men maakt er een rode, mousserende wijn van. De wijn heeft een fijn, sprankelend schuim. Er is zowel een droge als een zoete variant.

Conero
Bij de stad Ancona ligt de berg Monte Conero met een bodem van leisteen. Sinds jaar en dag is deze begroeid met wijnstokken, vooral van de blauwe Montepulciano. Er zijn 2 herkomstbenamingen: de DOCG Conero voor de beste rode wijnen die een rijping krijgen van 2 jaar, en de DOC Rosso Conero voor de lichtere rode wijnen. Voor beide geldt dat ze voor minstens 85% van Montepulciano gemaakt zijn. Sangiovese mag maximaal 15 procent van de assemblage uitmaken.

Rosso Piceno
Rosso Piceno is de belangrijkste DOC voor rode wijn, en de Sangiovese en de Montepulciano zijn de belangrijkste druivenrassen. De wijn heeft een niet zo diepe robijnrode kleur. De wijn is stevig, vol en droog. 

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen

Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.