Bordeaux

Bordeaux, klassieke wijnregio

Bordeaux is wel één van meest beroemde wijngebieden ter wereld. De wijnstreek Bordeaux ligt in het departement Gironde en het gebied vormt een soort driehoek met de rivieren de Garonne en de Dordogne, samenvloeiend in de stroom de Gironde.

Bordeaux, met zijn gematigde klimaat, ligt aan de Atlantische Oceaan. In de zomer is het zelden extreem warm en in de winter en het voorjaar is het niet bovenmatig koud. Bovendien valt er voldoende regen voor de wijnplanten.

Naast een goed klimaat is de bodem zeer geschikt voor de productie van de wijn. De bodem bestaat uit kalk, kiezel en klei. Met name de kiezelhoudende onderlaag zorgt ervoor dat het regenwater gemakkelijk wegstroomt en dat de wortels van de druivenstokken diep in de bodem kunnen doordringen. 

Bordeaux is de klassieke regio voor wijnen van cabernet sauvignon en merlot. Het terroir is ideaal voor deze druivenrassen die mooie wijnen opleveren. De merlotdruif is eerder rijp dan de cabernetdruif en geeft de wijnen meer souplesse en kruidige smaaktonen. Cabernet Sauvignon geeft de wijn kracht en frisse tonen van rood fruit.

Wijnmap Bordeaux
(Klik hier voor grotere afbeelding)

Map Bordeaux Wine
Bron: Wine Scholar Guild

Van de witte wijnen, die circa 15% van de jaarlijkse wijnproductie voor hun rekening nemen, zijn sémillon en sauvignon druiven het meest aangeplant.

De belangrijkste merknaam voor dure wijnen uit de Bordeaux is het 'Chateau'. De naam van een chateau geeft aan dat de wijn afkomstig is van een bepaald stuk grond. Daarnaast geeft de term 'grand vin' aan dat het om de belangrijkste wijn van het chateau gaat.

Meest algemene classificaties voor de wijnen uit de Bordeaux zijn de Appelation Contrôlée‎ Bordeaux en de Appelation Contrôlée‎ Supérieur die zich onderscheidt door een hoger alcoholgehalte en lagere opbrengst per hectare.

In de Médoc-streek wordt hier de classificatie 'grand cru classé' voor gehanteerd. In andere delen van de Bordeaux worden vergelijkbare termen voor hun beste chateaux wijnen gehanteerd: 'cru classé' in Graves en 'grand cru classé' in Saint-Emillion.

Een belangrijk verschil tussen Bordeaux en veel andere wijngebieden is de gemiddelde grootte van de terroirs. Een doorsnee château heeft meerdere terroirs, waarop meestal het druivenras staat dat er het best bij past. Ook is er vaak een deel met jongere en een ander deel met oudere druivenstokken. Dat levert een grote variatie aan wijnen op, die de wijnmaker apart laat rijpen. Pas in een later stadium vindt dan de selectie plaats.

De top van de wijnen worden gevormd door de gemeentelijke herkomstbenamingen, waar met behulp van micro klimaten en betere bodemsoorten hele mooie wijnen worden gemaakt. Bekende namen zijn: Margaux, Pauillac en Saint-Estèphe

De wijnen uit de Bordeaux

Bordeauxwijn staat voor een herkenbare stijl: krachtige wijnen die volgens de traditionele vinificatiemethoden zijn geproduceerd en op hout hebben gerijpt. Het terroir in Bordeaux is ideaal en levert daarom wereldberoemde wijnen. Een aantal beroemde wijnstreken en wijnen worden hieronder beschreven.

Médoc en Haut-Médoc
Aan de linkerover van de Gironde ligt met een lengte van 80 kilometer de wijnstreek Médoc. Médoc is de verzamelnaam voor het hele district, binnen Médoc neemt Haut-Médoc een bijzondere plaats in.

Carbernet Sauvignon is de belangrijkste druivenras en geeft de wijnen vooral tannine en aroma’s van rood fruit, zwarte bessen en ceder. Merlot is de 2e druif van Haut-Médoc en geeft aan de uiteindelijke assemblage haar zachte, soepele smaak en aroma’s van laurier en leer. De beroemste wijnen die hier vandaan komen zijn: Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe en Saint-Julien.

Wijnstreek Graves
Het district Graves, ongeveer 57 kilometer lang, strekt zich uit ten zuiden de stad Bordeaux. Deze stad doorbreekt de strook met wijngaarden langs de rivier de Garonne. 

Het noordelijk deel van Graves produceert rode en droge witte wijnen van uitstekende kwaliteit. In de gemeente Pessac, een voorstad van Bordeaux, liggen de grootste en bekendste wijndomeinen, waaronder châteaus als Haut-Brion en Pape Clément. Langs de Garonne liggen de districts-appellations Cérons, Barsac en Sauternes. Deze appellations zijn bekend om hun edelzoete witte wijnen, gemaakt van druiven met ‘edele rotting’.

Entre-Deux-Mers (tussen 2 zeeën)
Dit grote wijndistrict ligt tussen de Dordogne en de Garonne. Kenmerkend is het glooiende landschap met kleine dorpen, riviertjes en valleien.De bodemsamenstelling bestaat voornamelijk uit kiezel, klei en zand.

Circa 50% van alle Bordeauxwijnen komt uit dit gebied. De rode wijn uit dit gebied komt als Bordeaux of als Bordeaux Supérieur op de markt, de witte droge wijnen als Appellation Controlée Entre-Deux-Mers.

Saint-Emillion en Pomerol
Het stadje Saint-Emillion en de omliggende wijngaarden zijn meer dan een bezoek waard. Hier komen vele type toegankelijke rode wijnen vandaan. Bekende topwijnen zijn Chateau Ausone en Chateau Cheval Blanc.

Ten noordwesten van Saint-Emillion ligt het wijngebied Pomerol. Kenmerkend voor de wijn uit Pomerol zijn de geuren en smaken van de volle rode wijnen. Wereldberoemd is Chateau Pétrus, andere toppers zijn Chateau Certan, Clos l'Eglise, Chateau Nénin en Chateau Petit-Village.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering.

Kastelen

Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.