Navarra & Aragón

Navarra, een oud koninkrijk

Wijngeschiedenis 
De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden, toen Fenicische handelaren in het zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Vervolgens werden rond de heuvels wijnstokken gepland, het huidige Jerez de la Frontera.

In dit warme klimaat maakte men zoete wijnen. Om die goed te kunnen bewaren, werden ze met alcohol versterkt. Uit dit gebruik ontstonden de Spaanse versterkte wijnen, zoals sherry. Halverwege de 19e eeuw verwoestte de druifluis (phylloxera) veel Europese wijngebieden waardoor veel Franse wijnproducenten naar Spanje vertrokken. 

De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Hieraan zijn de populariteit en kwaliteit van de wijnen uit de noordelijke Spaanse gebieden met name te danken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Rioja.

Spanish wine regions
Bron: Vineyards.com

Kwalificaties van wijnen
In de Spaanse wet is vastgelegd wat de minimum periode van rijping op vat en fles is. Echter de perioden kunnen weer per regio en per producent verschillen. Handig is daarom de volgorde van de kwalificaties te onthouden op basis van toenemende leeftijd. Onderstaande indeling geldt voor rode wijnen, voor witte wijnen gelden andere kwalificaties. 

Crianza: wijn die minimaal 2 jaren hebben gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden op een ‘barrica’ (eikenhouten vat).

Reserva: wijn die minimaal 3 jaren rijpt waarvan 1 jaar in een barrica en een jaar op de fles. 

Gran reserva: deze wijn moet minstens 2 jaar bewaard worden in barricas en 3 jaar in de fles voordat de wijn vanaf het 6e jaar verkocht mag worden. 

Het merendeel van de Spaanse wijnen is rood. De belangrijkste druif hiervoor is de Tempranillo. Echter in sommige streken heeft deze een andere naam. 

Verreweg de meeste witte wijnen komen uit centraal-Spanje, de DO La Mancha. Een groot deel van deze wijnen wordt gedistilleerd voor de productie van brandy, Spaanse versie van cognac en armagnac. Witte kwaliteitswijnen komen vooral uit de meer noordelijke gebieden, zoals Galicia, Rueda, Somontano en Penedès.

Navarra (Wijnmap)
Navarra is een oud koninkrijk, waar ook Bordeaux ooit toe behoorde. Het bergachtige gebied ligt tussen de Pyreneeën en La Rioja. Pamplona is de hoofdstad van dit gebied. Navarra ligt in de vlakte van de Ebro.

De bodemgesteldheid is overal eigenlijk hetzelfde. Er is een zachte, vruchtbare bovengrond op een onder-grond van grind met voornamelijk kalkhoudend vast gesteente; zeer geschikt voor druivenstokken.

De druiven uit het zuidelijke deel van Navarra vallen onder de DOCa Rioja, in de subzone Rioja Baja. Navarra was altijd het bekendst om zijn rosé wijnen van de Garnachadruif. Nog steeds horen ze tot de beste
van Spanje, maar inmiddels worden er steeds meer rode en witte wijnen gemaakt.

Aragón (Wijnmap)
Aragón is groot en uitgestrekt: het loopt van Frankrijk in het noorden tot aan de autonomías Valencia en Castilla-La Mancha in midden-Spanje. De wijnen van Aragón behoren tot de betere van heel Noord-Spanje. Naast Somontano zijn tegenwoordig ook de DO’s Cariñena en Campo de Borja in opkomst.

Het klimaat, de bodem en de hoogte van Somontano verschillen van alle andere Spaanse gebieden. Het is een groene, rijk begroeide streek met amandelbomen en wijnstokken. 

Wijnboeren en wijnmakers zijn hier niet bang om te experimenteren met druivenrassen. Zo plantten de boeren populaire rassen als Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Chenin blanc. 

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen / landhuizen in Navarra en Aragón

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.