Piemonte

Piemonte aan de voet van de bergen
Piemonte betekent ‘aan de voet van de bergen’. Een toepasselijke naam, want het gebied ligt aan de voet van de Alpen.Culinair is Piemonte vooral bekend om de witte truffels van Alba, de Fontinakaas en vermouth.

Het gebied rond Turijn is een belangrijk industriegebied. Hierdoor valt de wijnbouw niet zo op.Toch is het een van de belangrijkste wijngebieden van Italië.

Kwaliteitsdruif Nebbiolo
Twee derde van de wijnen van Piemonte is rood. De belangrijkste kwaliteitsdruif is de Nebbiolo. Van de 7 DOCG’s worden er maar liefst 4 (Barolo, Barbaresco, Gattinara en Ghemme) van deze druif gemaakt.

De Nebbiolo is niet de meest aangeplante blauwe druif. Dat is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto. Laatstgenoemde is de basis van lichtzoete rode mousserende wijn met DOCG - status: de Brachetto d’Acqui. De belangrijkste witte druif is de fruitige Moscato. Deze levert onder de DOCG Asti twee varianten: Asti Spumante en Moscato d’Asti.

Wijnmap Piemonte
(Klik hier voor grotere afbeelding)

Wine map of Piemonte
Bron: Wine Folly

Gavi, DOCG voor witte wijn
Na Chianti in Toscane produceert deze appel- latie de meeste wijnen van heel Italië (circa 0,6 miljoen hectoliter per jaar). Piemonte kent ook nog een andere DOCG voor witte wijn: de Gavi. Deze droge wijn wordt gemaakt van de Cortesedruif.

De belangrijkste wijnsteden van Piemonte zijn Asti en Alba. Die namen kom je in meerdere herkomstaanduidingen tegen, vaak in combinatie met het druivenras. Voorbeelden van wijnnamen zijn Barbera d’Asti, Grignolino d’Asti, Dolcetto d’Alba, Nebbiolo d’Alba en natuurlijk Moscato d’Asti

De wijnen uit Piemonte

Bekende wijnen komen vooral  uit het  heuvelgebied ‘Langhe’, waar de plaatsjes Barolo, Alba en Barbaresco liggen. De bodem bevat veel kalk en klei. Door het hele gebied liggen aan de voet van de heuvels vrij neutrale grondsoorten, waarop ook andere druiven- rassen verbouwd worden. Zelfs op de zonovergoten hellingen van de Barolostreek wordt de Nebbiolo moeilijk rijp. Alleen als deze druif volledig rijpe schillen heeft, geeft hij een volle smaak  en zachte tannines.  

DOCG Barolo
De bekendste wijn uit het gebied is de Barolo DOCG. In de wijnwet is vastgelegd dat Barolo ten minste 3 jaar moet rijpen, waarvan 2 jaar in eiken vaten en één jaar op fles. Riserva moet minstens 4 jaar rijpen, riserva speciale zelfs 5 jaar. De beste serveertemperatuur is 19–20°C. 

DOCG Barbaresco
Barbaresco DOCG heeft enkele  jaren rijping  nodig. Barbaresco is meestal wat lichter dan Barolo, omdat de bodem zanderiger is dan in Barolo.  

Klik hier voor grotere afbeelding

Bron: Thevinofiles.com

DOCG Ghemme
Ghemme DOCG wijkt enigszins af van de andere Nebbiolowijnen, omdat in deze DOCG ook andere druivenrassen zijn toegestaan.

Overige DOCG-wijnen
Brachetto d’Acqui DOCG is een rode, zoete, mousserende wijn. Gavi DOCG heet officieel Cortese di Gavi. Het is de enige droge witte wijn van Piemonte met een DOCG-status. Brachetto en Cortese zijn de gebruikte druivenrassen.

Spumante/Moscato d’Asti, DOCG Roero, DOCG Dolcetto di Dogliani Superiore, DOCG Dolcetto di Ovada Superiore, DOCG Barbera d’Asti, DOCG Barbera del Monferrato. Naast de eerder genoemde DOCG-wijnen heeft Piemonte veel DOC-wijnen. Een deel daarvan heeft de naam van een plaats of gebied, een ander de naam van het druivenras.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering.

Kastelen


Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.