Umbrië

Umbrië veel historische dorpen
Centraal in Italië ligt de regio Umbrië, "het land van Franciscus van Assisi". Umbrië is een heuvelachtige regio met groene, glooiende heuvels begroeid met uitgestrekte wijn- en olijfgaarden. Hier heerst zomers een droog en zonnig klimaat en kunnen de winters behoorlijk koud en nat zijn, zeker op grotere hoogte zoals in de Apennijnen.

Umbrië grenst in het westen aan Toscane, in het oosten aan Marche en de Apennijnen, een indrukwekkende bergketen met diepe valleien en grote vlakten, en in het zuiden aan Lazio. Bekende historische dorpen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn Foligno,Todi, Perugia, Assisi en Orvieto. Door de centrale ligging in Italië, is Umbrië de enige Italiaanse streek die niet aan een zee grenst.

Umbrië Wine Map
Bron: Vineyards.com

Wijnbouw, oude traditie
Voor de wijnbouw zou het hierdoor veels te heet zijn echter doordat de wijnranken allemaal op grotere hoogte liggen, wordt dit ruimschoots gecompenseerd.

De zon, de vele rivieren, het milde klimaat en de kalkrijke bodem hebben de inwoners van dit gebied al in een vroeg stadium er toe aangezet om met de productie van wijn te beginnen. Vandaar dat de wijnboeren kunnen bogen op een oude traditie van het maken van wijn.  

Sangiovese- en de Sagrantinodruif
Voor rode kwaliteitswijn is vooral de Sangiovese- en de Sagrantinodruif van belang. De Sagrantinodruif is een lokale blauwe druif die aan de basis staat van 1 van de DOCG’s van het gebied. De wijnmakers in Umbria gebruiken vooral Grechetto- en Malvasiadruiven voor de witte wijnen. De kwaliteit neemt toe als daarnaast Grechetto wordt toegevoegd.

De wijnen uit Umbrië

Torgiano Rosso
De Torgiano  Rosso is een van de grootste rode wijnen van Umbria en heeft vanaf 1991 een DOCG-status. De kwaliteitsontwikkeling van de wijn en van Torgiano is te danken aan dr. Lungarotti, een bekende wijnmaker uit de streek die veel voor het gebied heeft betekend. 

De wijn is een blend van Sangiovese en Canaiolo, aangevuld met andere rassen  zoals de witte Trebbiano.  Het minimale alcoholpercentage is 12,5%. De wijn moet minimaal 3 jaar in een eiken fust rijpen. Naast deze DOCG is er ook een witte Torgiano, die de DOC-status heeft.

Sagrantino di Montefalco
Zuidelijker en wat hoger op de heuvels ligt het gebied waar men de rode wijnen van Montefalco en Montefalco Sagrantino produceert. Al eeuwen maken wijnmakers van de lokale druif Sagrantino een karaktervolle rode wijn. 

De Sagrantino di Montefalco heeft sinds1992 een DOCG-status. De wijn is droog en erg geconcentreerd. Het alcoholpercentage is meestal hoger dan 13,5%. De wijn rijpt minimaal 29 maanden op fust.

Orvieto
Samen  met Soave is Orvieto de bekendste witte wijn van Italië. De wijngaarden van de witte DOC Orvieto liggen aan de weg naar Rome, op een vulkanische, turfstenen bodem met veel mineralen. Het klimaat is hier ideaal  voor wijnbouw: redelijk koude winters, regen in het voor- en najaar en uitgesproken droge zomers.

Deze witte wijn wordt gemaakt van de Trebbianodruif. Oorspronkelijk was de Orvieto lichtzoet, maar tegenwoordig is hij vooral  droog.  Er staat ook Sangiovese aangeplant voor rode wijn, maar deze heeft een eigen DOC: Rosso Orvietano of Orvietano Rosso.

Colli Perugini 
In de heuvels rond de stad Perugia wordt de DOC Colli Perugini gemaakt. Deze haalt het in kwaliteit echter niet bij de DOCG Torgiano, de grootste rode wijn van Umbria.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen


Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.