Veneto

Veneto, met Venetië als hoofdstad
De uitgestrekte wijngaarden van Veneto liggen tussen de Venetiaanse Alpen, de Povlakte en het Gardameer. Mooie foto's van deze regio kunt u bekijken op Pinterest 

Veneto is een welvarend gebied met Venetië als toeristische trekpleister. De belangrijke andere stad van dit gebied is Verona, waar ieder voorjaar de wijnbeurs Vinitaly wordt gehouden. 

Prettig klimaat
Veneto heeft een zeer prettig klimaat. Dankzij de invloed van de zee en de bescherming van de Alpen die de koude lucht tegenhoudt, is het klimaat overwegend zacht, met zeer warme en hete zomers. 

Veneto is een glooiende, heuvelachtige streek met uitgestrekte wijngaarden. De belangrijkste wijngaarden liggen tussen het Gardameer, Verona, Vicenza en de heuvels ten zuiden van Padova. Ook rond het heuvelgebied Breganze liggen veel uitgestrekte wijngaarden.

Naast het klimaat is de grond rond het Gardemeer uitermate geschikt voor de productie van wijn. De grond bestaat uit morenen en grind gemengd met zand en klei. Meer oostwaarts staan de wijnstokken in kalkrijke klei, kalksteen en grind gemengd met leem.

Veneto Wine Map
Bron: Vineyards.com

 Het wijngebied produceert ongeveer evenveel witte als rode wijnen. Garganega en Trebbiano zijn belangrijke witte druivenrassen. Er worden over het algemeen vrij lichte droge witte wijnen van gemaakt. Ook wordt hier zoete recioto en bruisende spumante geproduceerd.

Voor rode wijnen zijn de Corvina Veronese, Rondinella en Molinara de belangrijkste druivenrassen. De wijnen van deze druiven zijn over het algemeen sappig en zeer fruitig. De zware Amarone is hier een uitzondering op, die wordt gemaakt van ingedroogde druiven.

Deze wijnstreek behoort tot de grootste wijngebieden van Italië. Over het algemeen worden hier lichte wijnen geproduceerd. De strenge wijnwetten hebben ertoe bijgedragen dat de kwaliteit van de wijn steeds beter is geworden. Inmiddels heeft Veneto meerdere DOCG - erkenningen en een ruim aanbod van DOC - gebieden. Een aantal daarvan worden beschreven.

Wijnregio Veneto

Bardolino
De volle, rode en fruitige wijnen van de Bardolino Superiore DOCG komen uit het dorpje Bardolino bij het Gardameer. Ze worden vooral gemaakt van de Corvina Veronese: de blauwe druif van deze streek. De Corvina is ook een belangrijke druif voor de wijnen van de Valpolicella. Andere druiven zijn Rondinella, Molinara, Barbera, Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon.

Valpolicella
De grond bij Valpolicella is rijker dan in Bardolino.Valpolicella heeft echter minder diepgang en is dikker en ronder dan Bardolino. De wijn is bijna altijd een assemblage van Corvina, aangevuld met de rassen Rondinella en Molinara.

Wijnmap Veneto
(Klik hier voor grotere afbeelding)

Bron: Thevinofiles.com

Valpolicella wordt gemaakt van ingedroogde druiven en komen van de best gelegen wijngaarden. Om de druiven niet te beschadigen worden ze voorzichtig bewaard en gedroogd in donkere, goed geventileerde schuren. Dit proces duurt enkele maanden waarbij de druiven 25 tot 40% aan vocht verliezen waardoor de concentratie van suiker, aroma- en smaakstoffen toeneemt.

Na het drogen worden de druiven ontsteelt en geperst. Vervolgens vindt een langzame gisting plaats die ongeveer 40 dagen duurt. Nog niet alle suikers zijn dan vergist, men maakt er 2 wijntypen van: de zoete Recioto della Valpolicella en de droge Amarone della Valpolicella. Een Amarone laat men heel langzaam op grote fusten uitgisten. Het resultaat is een zware en droge rode wijn die heel lang bewaard kan worden.

Overige wijnen
Soave is het gebied van de bekendste witte wijn van Italië en ligt gedeeltelijk in het gebied van Valpolicella. Ook de licht, mousserende wijnen van druivenras Prosecco komt hier vandaan. Daarnaast worden rode wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot nero zijn populair.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 
Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen


Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.