Languedoc-Roussillon

Grootste wijnbouwgebied 
Languedoc-Roussillon is met bijna 400.000 hectare aan wijnbouwgrond het grootste wijnbouwgebied ter wereld. Bijna 1/3 van alle Fransen wijnen komt hier vandaan. Het wijngebied start ten westen van de stad Nîmes en loopt door tot Perpignan aan de voet van de Pyreneeën.

Languedoc-Roussillon staat bekend om zijn Vin de Pays-wijnen. De meeste kwaliteits-wijngaarden liggen tegen de hellingen: de coteaux. Dat zijn uitlopers van het gebergte de Cevennen. De wijngaarden liggen verspreid over 4 departementen: Aude, Gard, Hérault en Pyrénées-Orientales.

Languedoc-Roussillon Wine Guide
Bron: Wine Folly

Languedoc-Roussillon heeft een stabiel en warm klimaat en het gebergte zorgt voor afkoeling. Dit heeft een positief effect op de aroma’s van de druiven. De bodem is er zeer gevarieerd, in de kuststreken veel kalk, in de heuvels veel leisteen. Door deze omstandigheden hoeft de wijn-producent de wijngaarden nauwelijks tegen ziekten te behandelen.

Deze regio produceert met name rode wijnen die als Vin de Pays worden verkocht. De rode AOC-wijnen zijn van rijpe druiven gemaakt en krachtig van smaak. Grenache, Carignan, Mourvèdre, Syrah, Cinsault en Lledoner Pelut zijn de meest voorkomende druivenrassen.

Voor Vin de Pays-wijnen gebruiken wijn-producten druivenrassen als de witte Chardonnay, Sauvignon en Viognier en de blauwe Cabernet Sauvignon en Merlot. 

Wijnen uit Languedoc-Roussillon
Languedoc-Roussillo kent meer dan 60 verschillende Vins de Pays. Op basis van 4 regio's worden de belangrijkste wijnen beschreven.

Languedoc: gebied rond Montpellier 
Gelegen aan het zuidelijk Rhônegebied maken wijnproducten hier met name gebruik van de druivenrassen Grenache en Syrah. Krachtige wijnen die veel alchohol bevatten. De bodem heeft een goede kwaliteit en bevat veel kalk. Wijnen die hier geproduceerd worden zijn: Vins de Pays, de regionale appellationwijnen Coteaux du Languedoc en Coteaux du Languedoc. 

Languedoc: gebied rond Béziers
In en rond Béziers liggen uitgestrekte wijngaarden die Vin de Pays produceren. Witte toegankelijke en frisse appellation wijnen die hier vandaan komen zijn AOC Picpoul de Pinet en AOC Clairette du Languedoc. Daarnaast komen hier stevige rode en rosé wijnen vandaan als: AOC Faugères, AOC Saint-Chinian, AOC Minervois en AOC Cabardès.

Languedoc: gebied rond Narbonne
In de omgeving van Narbonne liggen de volgende appellations. AOC Fitou, is de oudste gemeente appellation van Languedoc waarvan de wijnen minimaal 9 maanden in houten vaten rijpen.

AOC Corbières is bekend om zijn klassieke wijnen en AOC Corbières Boutenac is een wijn die 15 maanden op hout en 3 maanden op de fles rijpt. Bij de historische stad Carcassonne komt AOC Malepère vandaan, een wijn gemaakt van merlot druiven.

Roussillon: gebied rond Perpignan
Rond de stad Perpignan ligt het wijngebied Roussillon. Een groot wijngebied waarvan het klimaat door invloed van de Pyreneeën anders is dan in Languedoc.

Ook de grondlaag is anders en bestaat uit leisteen en graniet soms vermengd met rode kleigrond.Bekende regionale applellations zijn AOC Côtes du Roussillon en AOC Collioure.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen


Per Plaats