Toscane

Toscane wereldberoemd
Toscane is natuurlijk wereldberoemd om zijn landschap, rijke cultuurgeschiedenis en om zijn wijnen, zie de schitterend gemaakte foto's op Pinterest.

De naam Toscane komt van Tuscia en komt van de oudste bewoners van de streek die Etrusken werd genoemd. Toscane is 2/3 zo groot als Nederland en is ingedeeld in 7 deelgebieden. 

Toscana is altijd al een belangrijke wijnstreek geweest met een rijke geschiedenis. Steden als Florence, Livorno, en Siena zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks vele bezoekers. Grote schrijvers en beeldhouwers als Dante, Michelangelo en Galilei komen uit deze streek. Voor de kust liggen mooie eilanden; het grootste daarvan is Elba.

Tuscany Wine Map
Bron: Vineyards.com

Toscaanse landschap
Samen met het golvende binnenland vormen deze het karakteristieke Toscaanse landschap, waar de wijnheuvels begrensd worden door slanke cipressen en olijf bomen.

De bodem van Toscana is rijk aan ijzer, koper, pyriet, mangaan, kwik, albast en calcium. Het marmer uit de groeven bij Massa en Carrara is wereldberoemd. Het kan erg warm zijn in Toscana. De heuvels die het landschap kenmerken hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen.

Toscaanse wijnen
De hoger gelegen wijngaarden zijn wat koeler en leveren gemiddeld genomen mooiere wijnen op dan de druiven in de dalen.Toch zijn veel Toscaanse wijnen ruim boven de middelmaat.

De meest verbouwde druivenrassen zijn Sangiovese en Canaiolo voor rode wijnen en Malvasia, Trebbiano en Vernaccia voor witte wijnen. Cabernet Sauvignon geeft hier ook goede resultaten en levert Toscaanse topwijnen op. Heel bekend zijn de witte DOCG Vernaccia di San Gimignano en rode DOCG’s als de Chianti, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino.

De wijnen uit Toscane
Toscane heeft een zeer ruim aanbod van DOCG’s en DOC’s wijnen, een ware ontdekkingsreis voor elke wijnliefhebber. Hieronder volgt een korte beschrijving van een aantal bekende wijnen.

Chianti (Classico)
De Chianti is een krachtige, rode wijn. Naast tannines zijn vaak karakteristieke zuren te herkennen. Chianti is bijna altijd een assemblage.

Hij wordt vooral van Sangiovese druiven gemaakt, maar Canaiolo en Cabernet Sauvignon en zelfs witte rassen zoals Trebbiano en Malvasia zijn ook toegestaan.

De herkomstwetgeving maakt onderscheid in DOCG Chianti en DOCG Chianti Classico. Chianti Classico is het oorspronkelijke kerngebied tussen Florence en Siena.

Daaromheen ligt de DOCG Chianti, met een aantal subdenominaties. De aanduiding ‘riserva’ geldt voor wijnen met een lagering van minimaal drie jaar.

Montepulciano
Aan de grens met Umbria, even ten westen van het grote Lago Trasimeno, ligt het middeleeuwse dorpje Montepulciano. Hier maken wijnproducenten de Vino Nobile di Montepulciano.

De wijngaarden liggen op een hoogte van 250 à 600 meter, en het klimaat is er warmer dan in Chianti. De zomers zijn vaak zeer droog. De gebruikte druivenrassen verschillen niet zo veel van die van Chianti. De Vino Nobile bevat minimaal 70% Sangiovese grosso, 10 à 20% Canaiolo, en 10 à 20% Malvasia en/of Trebbiano. Na een rijping van iets meer dan 2 jaar op fusten van Slavonisch eikenhout is deze wijn gereed; de riserva moet drie jaar rijpen.

Brunello di Montalcino
Zo’n 20 kilometer van Montepulciano ligt op 600 meter hoogte het plaatsje Montalcino, waarnaar Brunello di Montalcino is genoemd. In tegenstelling tot Chiantiwijnen en Vino Nobile is deze wijn geen assemblage. Hij is gemaakt van slechts één druivenras: de Brunello, een lokale variant van de Sangiovese grosso.

Deze wijn moet ruim 4 jaar op fusten van Slavonsich eikenhout rijpen. Voor de riserva geldt een rijpingstijd van meer dan vijf jaar. In beide gevallen is het resultaat een kostbare wijn die men enkele tientallen jaren kan bewaren. Voor degenen die niet zo lang willen wachten of zo veel willen betalen, maken veel Brunello-producenten ook een ‘2e wijn’: DOC Rosso di Montalcino. Deze wijn moet tien maanden rijpen.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen


Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.