Champagne

Champagnegebied kent vier regio's  
Druiven verbouwen in het Champagnegebied is niet makkelijk. De wijnbouw in dit gebied is dan ook niet zozeer succesvol door het klimaat, maar door de bodem. Die bestaat uit een dikke laag kalk en krijt van soms 200 meter dik. 

Deze bodem is niet alleen ideaal voor de druivenstok, maar ook voor de rijping van champagne. In deze kalkbodem zijn kelders uitgehakt, waarin de flessen opgeslagen liggen.

Omdat deze kalkbodem veel vocht vasthoudt, hebben de kelders  een ideale  temperatuur en luchtvochtigheid voor de rijpende champagne. 

Het Champagnegebied bestaat uit vier regio's, ieder met hun eigen kenmerken.

Champagne Wine Map
Bron: Wine Folly

Montagne de Reims
Dit gebied ligt direct ten zuiden van Reims. Hier groeit vooral de Pinot noir. Het plaatsje Bouzy is er bekend om.

Vallée de la Marne.
Tussen Reims en Epernay ligt een heuvelrug van bijna 300 meter hoog, met daarachter het dal van de rivier de Marne. Daar staat vooral de Pinot meunier, een andere blauwe druif.

Côte des Blancs.
Dit gebied ligt ten zuiden van de stad Épernay en is bekend om zijn Chardonnay wijnen. Plaatsjes als Le Mesnil en Avize zijn bekend om de kwaliteit van hun Chardonnay wijngaar- den.

Côtes de Sézanne - Aube
Verspreid ten oosten van de stad Troyes liggen enkele wijngaarden die ook recht hebben op de appellation Champagne. Ze liggen behoorlijk ver van het kerngebied van de Champagne. Aube produceert druiven van een gemiddeld mindere kwaliteit. Goedkopere champagnes komen vaak uit dit gebied.

Type Champagnes
Champagne wordt niet alleen ingedeeld naar suikergehalte maar ook naar typen.

Brut sans année
85% van de champagnes komt als droge basischampagne zonder jaartal op de markt. De vakterm voor de basischampagne van ieder huis is daarom Brut sans année (BSA).

Millésimé
Een champagne die is samengesteld uit wijnen van hetzelfde oogstjaar. Het oogstjaar staat op de fles. Millésimé wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede oogstjaren. De minimale rijpingsperiode van een ‘millésimé’ is drie jaar. Millésimés maken ongeveer 10 procent van de productie uit. Ze komen voor als witte en als rosé wijnen.

Prestige champagne
Naast een millésimé maken de meeste champagnehuizen ook een prestige champagne. Dat kan een millésimé zijn, maar is het niet altijd. Een millésimé kan men immers alleen in bijzondere jaren maken.
Prestige champagnes hebben altijd een fraai uiterlijk en een speciale naam, zoals ‘Dom Pérignon’ en ‘La Grande Dame’.

Rosé champagne
Voor een rosé champagne maakt de wijnmaker een assemblage van rode en witte basiswijn.
Normaal mogen voor rosé witte en rode wijnen niet gemengd worden, maar rosé champagne is een uitzondering.

Blanc de blancs
Blanc de blancs betekent letterlijk: witte wijn van witte druiven: witte champagne die volledig is gemaakt van Chardonnaydruiven.

Blanc de noirs
Blanc de noirs betekent letterlijk: witte wijn van blauwe druiven: witte champagne die volledig is gemaakt van Pinot noir en/of Pinot meunier.

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen


Per Plaats

Boek een Wijnproeverij

Maar wat is nu leuker om de wijn te proeven bij een van de bekende wijnhuizen? U kunt een wijnproeverij van te voren reserveren en gelijkertijd de wijn kopen! Klik uw favoriete wijnproeverij aan.