Welkom bij Kasteelwijnen

Mijn winkelwagen

You have no items in your shopping cart.

Frankrijk - Provence

Frankrijk - Provence

 

Provence oudste wijngebied

De Provence is het land van de Provençaalse keuken is er wereldberoemd om. Daarnaast is de Provence met zijn warme klimaat een populair vakantiegebied.

De Côte d’Azur trekt met zijn baaien, rotspartijen en stranden jaarlijks vele toeristen.

Ook de natuur heeft een grote aantrekkingskracht, met mooie riviervalleien, plateaus en ruige bergen en massieven, zoals die van Sainte-Victoire, Sante-Baume, Maures en Esterel. Deze zijn soms grijzig en kaal, soms met bossen bedekt.

De Provence heeft een lange wijngeschiedenis en is waarschijnlijk het oudste wijngebied van Frankrijk tot ongeveer 600 jaar voor Christus.

Het wijngebied strekt zich uit van Nice tot Arles, maar het grootste deel van de wijngaarden ligt centraal in de Provence.

Meest bekende wijn uit de Provence is de rosé. Een aanzienlijk deel van de productie wordt ook in de Provence gedronken.

De wijnen passen bij het klimaat: ze zijn licht, fris en fruitig. Daarnaast is de kwaliteit van de rode wijnen sterk verbeterd en neemt de vraag na deze wijnen toe.

Vanwege de lange wijngeschiedenis heeft de Provence een enorme variatie van druivenrassen overgehouden. Voor de productie van rosé en van rode wijnen gebruiken de wijnmakers grenache, cinsault, mourvèdre en syrah. Voor de witte wijnen zijn dat ugni blanc, sémillion en rolle.

 

De wijnen uit de Provence

De Provence staat bekend om zijn enorme volume aan Vins de Pays wijnen. Daarnaast zijn er een aantal deelgebieden die zich onderscheiden door hun kwaliteit en daardoor een Appellation Contrôlée‎ hebben verworven. De meest bekende zullen we hieronder kort beschrijven.

Côtes de Provence
De grote AOC Côtes de Provence is met 23.000 hectare veruit de grootste regionale appellation van de Provence. Door de grote omvang van dit gebied is er een breed aanbod van verschillende wijnen.

Coteaux d’Aix-en-Provence
De stad Aix-en-Provence is de kern van dit wijngebied. De bodem is vrij kiezelhoudend. Men maakt hier veel rode en rosé wijn, 6% van de productie bestaat uit witte wijn. In dit gebied verbouwt men relatief veel Cabernet Sauvignon

Coteaux Varois
De bodem bestaat hier uit zand en klei. Grenache, Mourvèdre en de Syrah zijn de belangrijkste druivenrassen.

Les Baux-de-Provence
De AOC Les Baux-de-Provence omvat 300 hectare en de wijngaarden liggen tegen de hellingen rond de gelijknamige plaats. Bijna 80% van de productie bestaat uit rode wijn (Grenache en Syrah) en heeft minstens een jaar gerijpt. 

Bandol
Bandol is de belangrijkste lokale appellation van de Provence. Bandol staat bekend om zijn krachtige rode wijnen. Het is het gebied van de Mourvèdre druif. Ook de smaakvolle en stevige rosé is zeker de moeite waard.

 

Wijnmap Provence 
(Klik 
hier voor grotere afbeelding) Bron: Wine Follow


Chateau du Rouet Provence

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats  

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen / landhuizen
 
 Chateau de la Messardière Provence  Le Logis Du Chateau Provence  Domaine de la Baratonne Provence  
 
  Les Rosées Provence
 
Per plaats
 
Wijnvakantie Avignon   Wijnvakantie Aix en Provence   Wijnvakantie Le Castellet   
 
Wijnvakantie Cassis  Wijnvakantie Bandol  Wijnvakantie Hyeres 
 
Wijnvakantie Frejus  Wijnvakantie Salernes