Welkom bij Kasteelwijnen

Mijn winkelwagen

You have no items in your shopping cart.

Frankrijk - Elzas

Frankrijk - Elzas

 

Elzas langgerekt wijngebied   

Het wijngebied ligt aan de oostelijke kant van de Vogezen tegen het Rijndal. De hellingen van de Vogezen bieden bescherming tegen het koele klimaat en de regen vanuit het westen. Er heerst daardoor een bijzonder microklimaat: warmer en droger dan aan de westelijke kant.

Er valt gemiddeld 450 à 500 millimeter regen per jaar: een ideaal klimaat voor druiventeelt. De Elzas heeft een complexe geologische bodemstructuur met lagen graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen. Door deze verschillende bodemsoorten is er een grote verscheidenheid in het karakter van de wijnen.

De wijngaarden bestaan uit smalle stroken, die verspreid liggen over een groot aantal heuvels op 200 tot 400 meter hoogte. De lengte ervan varieert van 1,5 tot 3 kilometer.

De Elzas is een langgerekt gebied. De wijngaarden strekken zich uit van Straatsburg in het noorden (Bas-Rhin)  tot  aan  Mulhouse  in  het  zuiden  (Haut- Rhin). ‘Rhin’ verwijst naar de rivier de Rijn.

 

De wijnen uit de Elzas

Elzasser wijnen zijn bijna altijd gemaakt van één druivenras: ze zijn monocépages. Omdat het druivenras zo’n grote invloed heeft op de smaak, kun je niet spreken van dé Elzasser wijn. Bovendien leveren de uiteenlopende bodemsoorten in de Elzas veel verschillende druiven en wijnen op.

Riesling, Pinot gris, Gewurztraminer en Muscat worden algemeen gezien als de beste, ofwel ‘edele’ druivenrassen. Alleen deze rassen zijn toegestaan voor Grand Cru. Van deze vier is de Riesling wellicht het meest interessant. De wijn van deze druif is meestal droog en kan in de beste gevallen bijzonder goed rijpen.

In tegenstelling tot de meeste witte wijnen heeft Riesling vaak enkele jaren nodig om zich te ontwikkelen. Naarmate hij verder rijpt, ontwikkelt Riesling vaak een karakteristieke, minerale geur.

De Fransen noemen deze geur goût de pétrole, omdat de geur op benzine lijkt. Voor liefhebbers zijn die wijnen het summum.

 

Wijnmap Elzas 
(Klik hier voor grotere afbeelding)Bron: Wine Follow


Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats
 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of plaatsnamen aan voor meer informatie en reservering. 

Kastelen

L'Abbaye d'Alspach - Elzas    Le Haut Koenigsbourg - Elzas   Chambres D'hotes & Champagne Douard - Champagne 
 
Kanzel Suites Residences - Elzas 

Per plaats

Wijnvakantie Obernai   Wijnvakantie Riquewihr   Wijnvakantie Kaysersberg 
 
Wijnvakantie Blienschwiller   Wijnvakantie Zellenberg   Wijnvakantie Saint Hippolyte   
 
Wijnvakantie Colmar   Wijnvakantie Turckheim                                            

 

 

Wijnexcursies Elzas

In samenwerking met de kastelen en/of lokale touroperators bieden wij diverse wijnexcursies aan. De wijnexcursies zijn suggesties voor groepen en individuen en kunnen altijd op uw persoonlijke wensen worden aangepast.

 

Kijk hier voor meer informatie over een wijnexcursie in de Elzas.