Welkom bij Kasteelwijnen

Mijn winkelwagen

You have no items in your shopping cart.

Noord-Spanje (Rioja, Navarra, Aragón en Priorat)

Noord-Spanje (Rioja, Navarra, Aragón en Priorat)

Wijngeschiedenis 

De Spaanse wijngeschiedenis begon minstens 3000 jaar geleden, toen Fenicische handelaren in het zuidwesten een haven stichtten: het huidige Cádiz. Vervolgens werden rond de heuvels wijnstokken gepland, het huidige Jerez de la Frontera.

In dit warme klimaat maakte men zoete wijnen. Om die goed te kunnen bewaren, werden ze met alcohol versterkt. Uit dit gebruik ontstonden de Spaanse versterkte wijnen, zoals sherry.

Halverwege de 19e eeuw verwoestte de druifluis (phylloxera) veel Europese wijngebieden waardoor veel Franse wijnproducenten naar Spanje vertrokken. 

De Fransen brachten hun eigen wijnstokken en kennis mee. Hieraan zijn de populariteit en kwaliteit van de wijnen uit de noordelijke Spaanse gebieden met name te danken. Een mooi voorbeeld hiervan is de Rioja.

Kwalificaties van wijnen
In de Spaanse wet is vastgelegd wat de minimum periode van rijping op vat en fles is. Echter de perioden kunnen weer per regio en per producent verschillen. Handig is daarom de volgorde van de kwalificaties te onthouden op basis van toenemende leeftijd. Onderstaande indeling geldt voor rode wijnen, voor witte wijnen gelden andere kwalificaties. 

Crianza: wijn die minimaal 2 jaren hebben gerijpt, waarvan minimaal 6 maanden op een ‘barrica’ (eikenhouten vat).

Reserva: wijn die minimaal 3 jaren rijpt waarvan 1 jaar in een barrica en een jaar op de fles. 

Gran reserva: deze wijn moet minstens 2 jaar bewaard worden in barricas en 3 jaar in de fles voordat de wijn vanaf het 6e jaar verkocht mag worden. 

Het merendeel van de Spaanse wijnen is rood. De belangrijkste druif hiervoor is de Tempranillo. Echter in sommige streken heeft deze een andere naam. 

Verreweg de meeste witte wijnen komen uit centraal-Spanje, de DO La Mancha. Een groot deel van deze wijnen wordt gedistilleerd voor de productie van brandy, Spaanse versie van cognac en armagnac.

Witte kwaliteitswijnen komen vooral uit de meer noordelijke gebieden, zoals Galicia, Rueda, Somontano en Penedès.

Rioja (Wijnmap)

La Rioja is het meest toonaangevende wijngebied van Spanje. De volgende omstandigheden maken deze streek ideaal voor wijnbouw:
– hoogte, waardoor het wat koeler is;
– de trechtervorm van de Ebrovallei, waardoor de invloed van de zee hier in het binnenland nog merkbaar is; 
– de kleikalkbodem, die de elegantie van de wijnen bevordert.

Het Riojagebied bestaat uit subzones:
– Rioja Alavesa (dit deel hoort bij de Baskische provincie Alava); 
– Rioja Alta (Alta betekent ‘hoog’); 
– Rioja Baja (Baja betekent ‘laag’).

 

 

Rioja Alavesa en Rioja Alta liggen op een hoogvlakte van 400 à 500 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is iets koeler dan in Rioja Baja. De bodem bevat veel kalk en klei. De wijnen hebben een hoge kwaliteit. 

Rioja Baja ligt lager, op ongeveer 300 meter boven de zeespiegel. Het is er warmer en droger dan in Rioja Alavesa en Rioja Alta. De wijnen van Rioja Baja zijn rijper, warmer en minder subtiel, en zijn daarom meestal ook minder duur.

Navarra (Wijnmap)

Navarra is een oud koninkrijk, waar ook Bordeaux ooit toe behoorde. Het bergachtige gebied ligt tussen de Pyreneeën en La Rioja. Pamplona is de hoofdstad van dit gebied.

Navarra ligt in de vlakte van de Ebro. De bodemgesteldheid is overal eigenlijk hetzelfde. Er is een zachte, vruchtbare bovengrond op een onder-grond van grind met voornamelijk kalkhoudend vast gesteente; zeer geschikt voor druivenstokken.

De druiven uit het zuidelijke deel van Navarra vallen onder de DOCa Rioja, in de subzone Rioja Baja.
Navarra was altijd het bekendst om zijn rosé wijnen van de Garnachadruif. Nog steeds horen ze tot de beste
van Spanje, maar inmiddels worden er steeds meer rode en witte wijnen gemaakt.

Aragón (Wijnmap)

Aragón is groot en uitgestrekt: het loopt van Frankrijk in het noorden tot aan de autonomías Valencia en Castilla-La Mancha in midden-Spanje.

De wijnen van Aragón behoren tot de betere van heel Noord-Spanje. Naast Somontano zijn tegenwoordig ook de DO’s Cariñena en Campo de Borja in opkomst.

Het klimaat, de bodem en de hoogte van Somontano verschillen van alle andere Spaanse gebieden. Het is een groene, rijk begroeide streek met amandelbomen en wijnstokken.  

Wijnboeren en wijnmakers zijn hier niet bang om te experimenteren met druivenrassen. Zo plantten de boeren populaire rassen als Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Chenin blanc.. 

Priorat (Wijnmap)

In Catalonië ligt het wijngebied Priorat. Priorat beschikt over spectaculaire wijngaarden op terrassen die tegen steile hellingen liggen. De bodem van deze vallei is van vulkanische oorsprong en speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de wijnen.

Priorat heeft een eigen microklimaat en de leisteenbodem is heel geschikt voor wijnstokken. De krachtige wijnen zijn voornamelijk rood en gemaakt van de Garnachadruif.

Mede door de lage opbrengst is de wijn zeer kostbaar. De meeste wijnen zijn gemaakt om lang te laten rijpen.
Voor de houtrijping wordt zowel Frans als Amerikaans eikenhout gebruikt.

 

Wijnmap Spanje 
(Klik hier voor grotere afbeelding)

Spanje wijn map

Bron: Wine Follow

Wijnvakantie Spanje Torres

Gerry Dawes's Spain: An Insider's Guide to Spanish Food, Wine, Culture and Travel 

 Corona Aragon wine

Aanbod van accommodaties per kasteel of per plaats 

Zelf uw wijnvakantie organiseren en op zoek gaan naar uw favoriete wijn? Dat kan want in samenwerking met booking.com hebben wij een aantal kastelen en plaatsen hieronder voor u geselecteerd. De reservering wordt vervolgens door booking.com afgehandeld. Klik hieronder 1 van de kastelen of landhuizen aan voor meer informatie en reservering. 


Kastelen / landhuizen in Rioja, Navarra, Aragón en Priorat
 
Wijnvakantie Rioja Posada de Sajazarra  Wijnvakantie spanje Hotel Rural Casa Marisa  Wijnvakantie Spanje Hotel Villa de Ábalos
 
Wijnvakantie Hospedería Señorío de Casalarreina Wijnvakantie Rioja Hotel Marqués de Riscal   Navarra Chateau Pago De Cirsus 
 
Wijnvakantie Navarra Hotel Garcia Ramirez   Wijnvakantie Aragón La Torre del Visco  Wijnvakantie Priorat Trossos Del Priorat

 
Wijnvakantie Spanje Priorat Cal Compte   Wijnvakantie Spanje Priorat Mas Figueres   Wijnvakantie Priorat Hotel Rural Cal Torner